Achiziţionarea companiei româneşti Petrom a fost pasul esenţial în dezvoltarea OMV, făcând din grupul austriac ceea ce este astăzi, a declarat actualul director general al OMV, Gerhard Roiss, care şi-a făcut marţi bilanţul celor 17 ani petrecuţi în echipa de conducere a OMV, transmite agerpres.

'Dacă nu am fi preluat Petrom, ar fi fost foarte dificil să supravieţuim economic în climatul actual', a declarat Gerhard Roiss la o reuniune organizată la clubul de jurnaliştilor economici din Viena.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane barili echivalent petrol. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deţine o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 780 benzinării.

În ceea ce prieşte eşecurile din cariera sa, Gerhard Roiss a menţionat proiectul gazoductului Nabucco, care a fost abandonat în 2013. Cu toate acestea Roiss s-a declarat convins că Europa are nevoie de magistrale de gaze care să aducă gaze pe piaţă şi de aceea trebuie să investească în infrastructură. 'Să nu credeţi că un investitor privat va fi capabil să construiască o conductă. Aceasta o poate face doar un consorţiu. În acest sens Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să intre pe pieţele de equity', a apreciat Gerhard Roiss.

Începând de la 1 iulie, germanul Rainer Seele, şeful companiei energetice germane Wintershall Holding GmbH, îl va înlocui pe actualul director general al OMV, Gerhard Roiss, care va demisiona la sfârşitul lunii iunie. Contractul lui Rainer Seele va fi pe trei ani, cu posibilitatea extinderii pentru încă doi ani.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.