Nimeni nu stie cum arata acesti "vanatori", care apar doar in momentul arestarii altui mafiot. Nu intamplator li se spune "oameni fara nume si fara chip": in timpul operatiunilor ei poarta masti, pentru a nu fi recunoscuti, scrie BBC.

"Preferam sa ni se spuna , pentru ca semanam tot mai mult cu aceste animale: suntem liberi, nu depindem de nimeni, dar suntem gata sa atacam in orice clipa in aceste jungle", povesteste un colaborator al Catturati, cunoscut drept IMD. Exista cam 20 astfel de "vanatori" si, din motive de inteles, ei nu vor sa atraga atentia.

"Anul trecut am primit amenintari din partea infractorilor - eu, spre exemplu, am primit o cutie cu capul unei capre. Nu a fost foarte placut", a dezvaluit IMD.

Prin anii 1990, i-au fost expediate fotografii cu numarul masinii lui, taiate cu o cruce rosie. Din cauza acestor amenintari, unii din colegii lor au parasit unitatea, dar IMD a ramas si spune ca, o data cu trecerea timpului, pericolul sa fie ucis a scazut.

Potrivit declaratiilor sale, el si colegii lui simt, de multe ori, o apropiere emotionala de cei pe care ii supravegheaza. In unele cazuri, acest gen de operatiune dureaza zeci de ani. "Este un sentiment ca si cum ai trai cu acestioameni. Ii auzi cum fac copii, le asculti discutiile din familie, vezi cum le cresc odraslele si, intr-un final, trairile lor, emotiile lor devin ale tale", explica IMD.

Printre altele, ei au instalat microafoane in casa unui medic din Palermo, aflat acum dupa gratii. "Un om educat. Ascultandu-l, cu toti am invatat multe despre literatura italiana. Ba chiar ne notau cuvintele lui, dupa care cumparam cartile despre care vorbea cu copiii lui. Avem senzatia ca ascultam un post de radio si am fost surprinsi de manierele lui, de modul in care gandea, de ideile lui interesante. A fost foarte greu sa realizam ca acest om este, in acelasi timp, un intelectual si un mafiot".

IMD precizeaza, de asemenea, ca este greu dupa ce suspectii sunt arestati. "Brusc, nu-i mai vezi. E dificil din punct de vedere psihologic. Au facut parte din viata ta si, intr-o clipa, nu mai sunt. Simti ca iti lipsesc".

Pe de alta parte, IMD spune ca in momentul arestarii, o sumedenie de ganduri "dau navala in capul tau. Ti-ai dori sa-i intrebi o sumedenie de lucruri pe acesti oameni. De ce au ucis? De ce faci rau altor oameni? Dar timp de discutii nu exista, practic, iar raspunsuri oricum nu ar veni", povesteste IMD.