Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a declarat, la începutul întrevederii cu preşedintele Traian Băsescu, că nu garantează că la Consiliul European din ianuarie privind bugetul 2014-2020 se va găsi o soluţie, având în vedere argumentele foarte diferite din ţările membre, relateaza Mediafax.

"Care este opinia dumneavoastră despre ultimul Consiliu? Eu am declarat aici că la final putem considera că a fost un succes. Ne-am pus de acord privind suma, iar la următorul Consiliu vom avea probabil deja bugetul", i s-a adresat preşedintele Băsescu cancelarului austriac.

La rândul său, Werner Faymann a spus că şi el speră şi susţine găsirea unei soluţii de compromis, însă a spus şi că nu poate garanta că în ianuarie va fi găsită o soluţie.

"Îmi pare rău că am avut foarte multe discuţii contradictorii în faţa noastră. Am spus că nu garantez că vom găsi o soluţie în ianuarie (...) Şi eu sper şi sunt favorabil unei soluţii, pentru compromis, dar văd că argumentele sunt foarte diferite între cei care vor mai mulţi bani pentru investiţii şi cei care vor o reducere a sumei totale a bugetului, de la agricultură şi apoi de la al al doilea pilon. Marea Britanie nu prea s-a mişcat, nu a dat înapoi nici măcar un centimetru, dar Austria, spre exemplu, va pierde rabatul", a afirmat cancelarul Austriei.

Ulterior, preşedintele Băsescu a arătat că "pasul extraordinar înainte" făcut la finalul negocierilor a fost că s-a reuşit stabilirea sumei bugetului. "Suma? Credeţi că este fixă? Angela a spus să mai reducem...", a spus Faymann, preşedintele Băsescu confirmând că a fost cerută de cancelarul Germaniei o reducere cu alte 30 de miliarde faţă de suma de 970 de miliarde avansată în a doua propunere a preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

"Da, dar unde să-i găsim (cei 30 de miliarde de euro n.r.)? Să sperăm că de la birocraţie, nu de la agricultură", a mai afirmat Faymann.

Cei doi oficiali s-au mai pus de acord că preşedintele Consiliului European, Van Rompuy, este un excelent diplomat şi va trebui să dea dovadă din nou de isteţime pentru a veni cu o soluţie de compromis.

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a declarat, miercuri, în urma întâlnirii cu premierul Victor Ponta, că nu este adeptul dreptului de veto în discuţiile privind bugetul UE 2014-2020, interesul Autriei fiind obţinerea unui consens, acest lucru fiind transmis şi părţii române.

"Orişice s-ar întâmpla, nu promovăm un drept de veto, nu asta este ceea ce ne interesează, ci obţinerea unui rezultat bazat pe consens. În această direcţie şi numai în această direcţie ne-am angajat întotdeauna şi acest lucru a fost şi astăzi foarte explicit exprimat", a declarat cancelarul austriac, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, întrebat de jurnalişti cum priveşte posibilitatea exercitării dreptului de veto în cazul în care nu se ajunge la o concluzie privind bugetul comunitar la viitorul Consiliu European.

Faymann a adăugat că, dacă alte state europene primesc vreun "rabat" la discuţiile privind bugetul, Austria va dori să beneficieze, la rândul ei, de un asemenea rabat. În al doilea rând, a adăugat cancelarul, una dintre priorităţile Austriei este susţinerea fermierilor din zonele de munte, dat fiind specificul geografic al ţării.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la Bruxelles, că acum se ştie cert că reducerea va fi de 100 de miliarde de euro faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru bugetul UE pe 2014-2020.

"Cert este că, deşi în această aparentă contradicţie, s-au făcut foarte mulţi paşi pentru ajungerea la un buget al Uniunii în următorul Consiliu", a susţinut preşedintele.

El a precizat că primul element a fost că solicitările de reducere a bugetului venite din partea statelor membre net contributoare variau între 50 de miliarde şi 200 de miliarde de euro.

"Măcar acum ştim precis un lucru: reducerea va fi de o sută de miliarde. Reducerea faţă de propunerea Comisiei", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a spus că al doilea element, pe care îl consideră foarte important, este că până în prezent s-au găsit "nişte soluţii mai mult sau mai puţin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde" şi urmează ca până la viitorul Consiliu să se găsească soluţii pentru reducerea a încă 30 de miliarde de euro.

Ulterior, într-o conferinţă de presă organizată luni la Bucureşti, preşedintele Băsescu a ţinut să sublinieze că, din punctul său de vedere, la Consiliul European s-a obţinut un "succes", în ciuda afirmaţiilor contrare din titlurile de presă şi declaraţiile unor politicieni.

"Deci, contrar titrărilor de pe televiziuni, imediat de după terminarea Consiliului sau a titlurilor din presa de astăzi, eu afirm că la ultimul Consiliu European s-a înregistrat un succes. Nu este vorba despre niciun eşec al Consiliului", a susţinut Băsescu. Potrivit acestuia, succesul reuniunii Consiliul este asigurat de faptul că s-a căzut de comun acord de liderii celor 27 de state UE în vederea reducerii cu 100 de miliarde de euro a a bugetului 2014-2020 faţă de propunerea UE, nivelul acceptat unanim fiind de 933 miliarde euro.