US Securities and Exchange Commission (SEC) și FBI au demarat o verificare a agențiilor de știri specializate în transmiterea in mare viteză de informațiilor statistice catre brokeri sau traderi, uneori chiar înainte de expirarea embargoului de publicare, scrie WSJ.

Deși ancheta nu s-a terminat încă, faptul că aceasta a demarat a condus la aparitia de probleme in cazul unor agenții. Astfel, Need To Know News (NTKN), agentie deținută de Deutsche Boerse, a pierdut acreditarea de pe langa Ministerul Muncii din SUA. NTKN se ocupa cu transmiterea rapida de informații direct către traderi. Pentru acestia, accesarea cu o diferenta de fractiune de secunda a unor statistici oficiale este critica pentru afaceri. Astfel de servicii deruleaza toate agentiile importante de știri, inclusiv Bloomberg, Thomson Reuters și Dow Jones. Dar spre deosebire de acestea, NTKN nu produce continut propriu.

Ministerul invita deseori ziariști la conferinte de prezentare a unor statistici, care erau comunicate cu conditia respectarii embargoului de publicare stabilit. Aceste intalniri cu presa au loc într-un birou special, unde este interzisa utilizarea mijloacele de comunicare. Telefoanele pot fi activate doar cu puțin timp înainte de sfârșitul embargoului. Acum, reporterii vor trebui să facă acest lucru sub supravegherea camerelor de luat vederi instalate de FBI.

Serviciile NTKN nu sunt ieftine. Judecând după lista de prețuri pentru luna noiembrie 2012, un abonament lunar pentru informatiile din Washington costa 31.000 dolari. Printre clientii NTKN sunt firme angajate în tranzacționarea de mare viteză, cum ar fi Two Sigma Investments din New York sau Jump Trading din Chicago. NTKN "a fost cel mai rapid serviciu", în 2009, când fondul de investitii elevetian de Da Vinci a devenit clientul agentiei. Si "acum ei inca sunt cei mai buni", spune fondatorul Da Vinci, Hendrik Klein.

În septembrie 2011, investitorii se așteptau la anuntul privind creșterea ocupării forței de muncă pe piața muncii din SUA, dar aceast lucru nu s-a întâmplat. Da Vinci a aflat despre asta inaintea tuturor de la un reprezentant NTKN la o fracțiune de secundă după ce Ministerul Muncii a anuntat cifrele oficiale in fata ziariștilor. Da Vinci a câștigat in câteva minute 16% din profitul acelui an.
Pentru a avea acces la statistici guvernamentale, o companie ar trebui să aibă statut de institutie de mass-media. Acreditarea unei agenții se face daca aceasta obtine mai mult de jumătate din venitul sau din vanzarea de știri. Aceasta acreditare reprezinta un bilet pentru ședințele exclusive din ministere.

NTKN a fost fondată la Chicago, în 2004, de catre Allston Trading, pentru a servi propriilor traderi. În 2005, agenția a fost cumpărata de unul dintre co-fondatori, John Harada, care anterior a lucrat cu fondatorul Bloomberg, Michael Bloomberg. Catre 2007, NTKN a obtinut acreditari la Ministerul Muncii, Comerțului și la Finanțe. Dar foarte repede alti ziaristi au început să se plângă pe colegii sai de la NTKN: la ședințele închise acestia dictau cifre de pe telefon, deși acest lucru era interzis.

În iunie 2008, Ministerul Muncii a acuzat NTKN de încălcarea regulilor privind ședințe închise. Fiind convins ca mai devreme sau mai tarziu agențiile mari vor incepe sa concureze cu NTKN si in serviciile de informatii transmise cu mare viteza, in anul 2009, Harada a vandut afacerea sa catre Deutsche Boerse.

În 2011, FBI și autoritățile de reglementare au început sa verifice scurgerile de informații de la ministere, iar in aprilie 2012, Ministerul Muncii a decis să anuleze acreditarile a 4 agentii, inclusiv NTKN.