"Procedura de insolvenţă poate să sperie dacă nu este înţeleasă, însă situaţia de acum a clubului este foarte delicată şi era singura soluţie de a salva clubul. Vineri, Tribunalul Bucureşti se va pronunţa în privnţa cererii noastre de intrare în procedura de insolvenţă. Apoi urmează perioada în care clubul se va afla în insolvenţă, care poate dura până la doi ani, iar legea permite să fie prelungită cu încă un an. În maxim trei luni trebuie să se aprobe un plan de reorganizare a clubului, trebuie să definitivăm tabloul creditărilor şi să începem negocierile cu absolut toată lumea. Este o procedură total transparentă şi pot spune că în momentul de faţă, suma totală pe care clubul o datorează este de 29,4 sau 29,5 miloane de euro. Din această sumă, aproximativ 21 de milioane reprezintă datorii către domnul Copos şi firmele sale. Prin intrarea în insolvenţă, domnul Copos este dispus să renunţe la o foarte mare parte din aceste datorii. Să renunţi la 10, 12, 14 milioane e un lucru pozitiv şi este un semnal pentru toţi creditorii clubului că vor înţelege situaţia în care ne găsim şi că facem totul să o redresăm", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Rapid, Ion Taban, într-o conferinţă de presă.

Avocatul spaniol al FC Rapid, Josep Vandellos, specializat în drept sportiv, a declarat că procedura de insolvenţă este o premieră în fotbalul românesc, dar ea permite clubului să îşi achite datoriile către creditori şi să se salveze. "Insolvenţa nu este ceva nou în fotbal. Poate în fotbalul românesc sună ca un scenariu apocaliptic, dar este departe de realitate. Insolvenţa nu este decât un instrument pus la dispoziţie de legislaţie pentru a se proteja de situaţiile complicate. Ea implică foarte multe negocieri cu toţi creditorii, angajaţi, jucători şi aşa mai departe, dar eu sunt încrezător că există o ieşire. Trebuie să vedem care sunt datoriile, trebuie să negociem şi să reducem cheltuielile la nivelul încasărilor. Asta vom face până se vor achita datoriile", a spus avocatul.

Vandellos a adăugat că 22 de cluburi din primele două eşaloane din Spania sunt în acest moment în insolvenţă, dând exemplu Malaga, Zaragoza sau Mallorca. "În momentul de faţă, de exemplu în Spania, campioana europeană şi mondială, sunt 22 de cluburi din primele două eşaloane care sunt în procedura de insolvenţă. Sunt cluburi ca Mallorca, Zaragoza, Malaga, Hercules, Celta Vigo, Betis Sevilla, Santander. Din toate aceste 22 de cluburi care au deschis procedura de insolvenţă nu numai că nu nu a dispărut niciunul, din contră, toţi continuă, toţi îşi desfăşoară activitatea şi plătesc datoriile eşalonat. Din cate cunosc, în Spania nu există niciun caz în care procedura de insolvenţă, mai exact niciun plan de reorganizare care să fi eşuat. Toate echipele care au fost în insolvenţă din primele trei eşaloane au mers mai departe. Într-o procedură de insolvenţă sunt două posibilităţi, ori se duce la capăt planul de reorganizare, ori se desfiinţează societatea", a menţionat Josep Vandellos la conferinţa de presă.

Tribunalul Bucureşti a înregistrat, luni, dosarul privind procedura de insolvenţă a SC Fotbal Club Rapid SA, societatea care administrează gruparea giuleşteană, instanţa stabilind ca prim termen de judecată data de 7 decembrie. Contactat telefonic, acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că a deschis procedura de insolvenţă la Tribunalul Bucureşti special pentru a salva clubul şi pentru a obţine licenţa pentru sezonul 2013-2014. Rapid se confruntă cu mari probleme financiare, jucătorii şi angajaţii clubului fiind neplătiţi de mai multe luni. De asemenea, FC Rapid are datorii şi faţă de alte societăţi.