Grupul italian a anunţat că va investi în FECNE 30 milioane de euro în următorii cinci ani, în vederea majorării cifrei de afaceri cu 15 milioane de euro pe an numai din contractele cu China.

Walter Tosto a mai făcut o mutare pe tabla de şah a afacerilor mondiale. Ea poartă numele FECNE: jucător româneasc important pe piața componentelor pentru industria nucleară. Compania a fost achiziționată anul trecut pentru 9 milioane de euro de către Walter Tosto, producător de instalaţii de mare gabarit pentru industria de petrol și gaze.

Compania a înregistrat o cifră de afaceri consolidată pentru 2012 de 90 milioane de euro,  în creştere cu 15% faţă de 2011 mulţumită pieţei chinezeşti și EBITDA de 10 milioane de euro. FECNE a fost relansată după o primă tranşă de investiţii de 14 milioane de euro. 

„Lucrările de remodernizare şi adaptare a structurilor sunt încă în curs şi deja lucrăm la primul contract”, explică CEO Luca Tosto. Acesta are în vedere 8 reactoare de 247 tone fiecare, pentru compania chineză Ningbo, care vor fi livrate până la sfârşitul anului, pentru echivalentul sumei de 11 milioane de dolari.


„ Acum vom fi în măsură să atingem obiectivul stabilit cu privire la cifra de afaceri suplimentară, de 15 milioane de euro pe an, cifră de afaceri provenind din contractele cu China, şi totodată, să ne consolidăm pozitia în România, care este o piaţă foarte promiţătoare în sectoarele petrochimic şi energetic, în Europa de Est, Rusia, Turcia, şi treptat în întreaga lume”, afirmă Luca Tosto, administratorul delegat.

Infrastructura foarte bună pe care o are FECNE – un complex impunător de 50.000 mp, din care 30.000 acoperiţi, construit în anii ‘80 pe platforma industrială IMGB din Berceni, una din zonele industriale din Bucureşti – se află în plin proces de remodernizare realizat de către Walter Tosto.

Proiectul cuprinde, printre altele, încălzire prin pardoseală pentru o eficienţă energetică sporită (numai pentru sustenabilitatea mediului înconjurător vor fi cheltuite în total 5 milioane de euro), înnoirea tâmplăriei, izolarea termică a trei hale, dotate cu sisteme avansate pentru transmiterea luminii în hala de producţie. Mai mult, sunt în curs de modernizare unele instalaţii de mare valoare, cărora le-au fost adăugate strunguri-freze multifuncționale, echipamente de ultimă generaţie care garantează rezultate excelente într-un timp de prelucrare înjumătăţit. În jurul structurii principale va fi construită o clădire cu facilități de cazare pentru angajați.

Şcoală de sudură

În prezent, FECNE are 100 de angajați, iar în perioada următoare vor fi integraţi alţi 50 de muncitori printre care sudori, lăcătuşi, strungari şi frezori. În viitorul apropiat va fi deschisă o şcoală internă de sudură, destinată tinerilor care vor fi formați printr-un ciclu de cursuri de trei ani. Walter Tosto s-a implicat și în alt proiect educaţional vizând un parteneriat pe termen mediu-lung cu liceul tehnico-profesional din Berceni. Conform acestuia, Walter Tosto va contribui la pregătirea de personal cu o înaltă calificare, iar la absolvirea școlii, elevii vor găsi un loc de muncă direct în cadrul grupului. Planul de investiţii al companiei italiene pe teritoriul României este de 30 de milioane de euro în următorii cinci ani.

Achiziționarea și relansarea FECNE a fost realizată printr-o strânsă colaborare între Walter Tosto și reprezentanţii instituţiilor locale, care au înțeles că astfel, România va recâștiga un loc de prim plan în industria grea şi în sectorul nuclear în care are tradiţie.

„Dialogul este continuu şi constructiv. Acum aşteptăm ca autorităţile locale să dea curs solicitării noastre de a realiza legătura rutieră dintre Bucureşti şi portul Olteniţa, situat pe Dunăre, care ne va permite accesul la mare. Acesta este un aspect esenţial pentru o companie activă în industria de echipamente și instalații de cazangerie cu gabarit mare cum este compania noastră. Cheia succesului constă în posibilitatea de a transporta în toată lumea produsele caracterizate de dimensiuni mari”, a explicat Luca Tosto.


„În curând, vom prezenta un proiect de îmbunătăţire a condițiilor rutiere pentru tranzitul transporturilor excepţionale între Bucureşti şi Olteniţa, de care vor beneficia toate companiile existente pe platforma IMGB. Obiectivul acestui proiect este facilitarea exportului în toată lumea al produselor fabricate în România”, a adăugat Luca Tosto. 

Walter Tosto are deja o experienţă similară în Italia, unde în 2011 a încheiat un Protocol de Înţelegere cu birourile Regiunii Abruzzo, Consiliul Județean din Chieti, unele primării şi instituţii precum ANAS şi societăţile electrice.

„Guvernul României ne-a asigurat că există intenția de a relua vechiul proiect de finalizare a canalului artificial fluvial existent între cele două oraşe: un efort pe care îl privim cu interes şi pentru care apreciem administraţiile locale implicate.”

Activitățile de la FECNE vor avea în vedere şi proiectul internaţional ITER, de experimentare a primului reactor cu fuziune nucleară, în curs de desfăşurare în Franţa. „Ne bazăm pe faptul că la FECNE vom realiza anumite componente fundamentale ale reactorului, ceea ce va transforma compania românească într-un jucător important la nivel internațional.”

Grupul Walter Tosto îşi propune să obţină în 2013 o cifră de afaceri consolidată de 100 de milioane de euro, echivalentul unei creșteri de 10% față de 2012, datorită preluării FECNE și implicit datorită portofoliului de comenzi. În perioada 2013-2016 acestea se ridică la 220 de milioane de euro și provin de la clienți precum Petrobras, Chevron, ExxonMobil, ConocoPhilips.

Compania are în prezent 500 de angajaţi direcți, iar până la sfârșitul anului numărul acestora va crește cu 10%, până la 550.