Care este numele tinerei, nu se stie. Dar nici nu conteaza. Fotografia spune tot despre brutalitatea cu care au actionat fortele de politie. O tanara lipsita, practic, de aparare, este stropita din abundenta cu gaze lacrimogene. Inspirati de fotografie, manifestantii turci au desenat-o pe femeia in rosu pe o mare pancarta, simbolul revoltei lor. Intre timp, un al treilea manifestant ranit la cap in timpul confruntarilor cu politia, a decedat in aceasta dimineata, potrivit Asociatiei medicilor turci. Aceeasi structura a precizat ca, de la declansarea protestelor, au fost ranite peste 4.100 de persoane.

Pe de alta parte, seful diplomatiei turce, Ahmet Davutoglu, a discutat telefonic cu omologul sau american, John Kerry, caruia i-a transmis nemultumirea Ankarei fata de comentariile venite de la Washingtonul privind evenimentele din Turcia. „Turcia nu este o democratie de mana a doua”, a afirmat Davutoglu, potrivit unei surse din diplomatia de la Ankara.

In acest context, participantii la protestele antiguvernamentale au prezentat vicepremierului Bulent Arinc, lista revendicarilor lor. In total, sunt sapte puncte:

1. Pastrarea parcului Gezi din centrul Istanbului ca loc de odihna si recreere;

2. Anularea deciziei privind daramarea centrului cultural Ataturk;

3. Demiterea tuturor celor se fac responsabili de incidentele care au avut loc in timpul manifestatiilor pasnice;

4. Interzicerea folosirii gazelor lacrimogene;

5. Eliberarea tuturor persoanelor arestate de la declansarea protestelor;

6. Eliminarea tuturor restrictiilor pentru desfasurarea de actiuni in toate pietele din tara, inclusiv in piata Taksim din Istanbul;

7. Anularea tuturor articolelor si actelor normative care ingradesc libertatea de expresie.