"Mi-aş dori ca România să nu mai aibă nevoie de un acord cu FMI şi nici de un acord stand-by, pentru că eşti asistat doar atunci când nu poţi să rezolvi nişte lucruri, când eşti incompetent. Eu nu vreau să mai fim o naţie de asistaţi, ci să fim o naţie pe picioarele noastre, dar acest lucru nu-l putem face decât atunci când economia funcţionează", a spus Fenechiu la un post de televiziune.

Acesta a precizat că, în perioada următoare, se va pune problema prelungirii acordului cu FMI, pentru că nu au fost îndeplinite o serie de obiective. "Cred că la jumătatea anului se va a pune problema prelungirii acordului cu FMI. Nu este o chestiune pe care am discutat-o, însă multe obiective nu sunt îndeplinite, începând de la arierate şi continuând cu privatizarea companiilor şi multe altele. Dincolo de asta, avem în continuare nevoie de banii de la FMI pentru că, din nefericire, ei au fost luaţi şi tocaţi", a spus ministrul Transporturilor.

Potrivit sursei citate, România nu ar mai avea nevoie în momentul de faţă de alţi bani de la FMI fiindcă se găseşte într-o situaţie economică care-i permite să se împrumute foarte ieftin de pe piaţa internaţională. "Nu cred că mai avem nevoie de alţi bani de la FMI, mai ales că România se găseşte astăzi într-o situaţie economică care-i permite să se împrumute foarte ieftin de la multe instituţii financiare din lume. Eu, de când sunt ministru al Transporturilor, am foarte multe oferte", a adăugat şeful MT.

Board-ul Fondului Monetar Internaţional /(FMI) a aprobat pe 15 martie prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu România, până la 30 iunie 2013. Acordul trebuia să expire la 30 martie 2013.'Prelungirea împrumutului, solicitată de autorităţile române, va oferi timpul necesar pentru a pune în aplicare unele dintre măsurile menţionate în cea de-a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by. Prelungirea acordului va oferi, în special, oportunitatea de a reduce arieratele administraţiei centrale şi locale şi de a lua măsuri de îmbunătăţire a managementului în companiile de stat', se arăta într-un comunicat al FMI.

Acordul stand-by în valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond) a fost aprobat iniţial pe 25 martie 2011 şi este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai în caz de necesitate. Consiliul Executiv al FMI a finalizat şase analize, cea mai recentă în septembrie 2012. Pe 25 ianuarie, premierul Victor Ponta afirma că, după finalizarea actualului acord cu FMI, România va începe negocierea pentru un altul de tip preventiv, însă ţara noastră nu are nevoie să împrumute bani de la Fond, aminteste Agerpres in pagina electronica.

"Nu avem nevoie şi nici în evaluarea celor de la FMI şi a CE, România nu are nevoie să împrumute vreun euro, dar un acord preventiv ne ajută, aşa cum ne-a ajutat la început de an, alături de stabilitatea politică, să ne împrumutăm foarte ieftin", spunea Victor Ponta.