'Am convocat conducerea CFR Călători şi CFR Infrastructură, a Departamentului financiar al ministerului. În primul rând vreau să văd cine este responsabil de întârzierea de o zi, o zi şi jumătate a salariilor. Nu am atribuţii în acest sens, dar o să cer azi premierului să aprobe ca, prin act normativ, să verific cheltuielile pe care le face fiecare companie din subordinea ministerului, pentru că eu am suspiciunea că se plătesc cu prioritate alte cheltuieli şi nu cele salariale. Am condus companii private ani de zile şi prima grijă a fost plata salariilor. Este prioritatea patronului, în cazul acesta statul român, aceea că, dacă oamenii muncesc, la sfârşitul lunii trebuie să îşi primească salariilor. Voi căuta soluţii pentru ca azi să rezolvăm problema şi voi veghea ca cei responsabili să plătească', a spus Relu Fenechiu, informeaza Agerpres.

Acesta a mai afirmat că intenţionează să vadă care este motivul principal pentru care există această întârziere salarială.

'Ce vreau să vă spun este că ministrul, conform legii şi după aplicarea Ordonanţei 109, nu prea mai are atribuţii în managementul companiilor de stat. Asta nu înseamnă că nu voi face o investigaţie, de ce s-a ajuns aici, şi veţi vedea că vor răspunde imediat cei vinovaţi de acest lucru. Din nefericire, eu am anunţat de câteva zile că situaţia în multe companii din cadrul ministerului nu este cea mai fericită. Când eu am folosit expresii dure în genul 's-a furat prea mult în România' poate unii m-au acuzat. Vorbim despre ani de zile de prost management în România în companiile de stat, vorbim de ani de zile despre faptul că multe dintre instituţiile statului au avut orice alte preocupări numai cele pentru care au fost înfiinţate nu. Eu vă spuneam că la Ministerul Transporturilor se face sănătate publică, se face sport, se face turism, se fac comunicaţii, numai drumuri şi căi ferate nu', a precizat oficialul MT.

Angajaţi de la CFR Călători şi Infrastructură au declanşat miercuri dimineaţă, la ora 7.00, o grevă spontană, o serie de trenuri fiind oprite pe traseu până la ora 9.00.

'Conform informaţiilor parvenite la Dispeceratul de circulaţie, în unele zone din ţară se înregistrează stoparea spontană a lucrului. Verificăm care este situaţia şi, în funcţie de prevederile legale, o să intrăm în dialog cu angajaţii pentru a vedea care sunt revendicările. Sperăm ca disconfortul călătorilor să fie redus la minimum. De principiu, trenurile vor intra în gările mari astfel încât să se evite oprirea în câmp', a declarat directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, la un post privat de televiziune.

Acesta a menţionat că, momentan, nu poate spune câte trenuri au fost oprite, subliniind însă că majoritatea sunt în circulaţie.

Directorul CFR Călători a recunoscut că, pe fondul lipsei de lichidităţi de la începutul anului, au fost probleme la plata integrală a salariilor.

'În cazul companiei de călători s-au plătit circa 70-75% din salariul aferent lunii decembrie, urmând ca în cursul zilei de azi şi mâine şi la noi şi la Infrastructură să se plătească toată diferenţa de salariu, ţinând cont că vor intra ultimii bani în conturile noastre', a precizat Roşeanu.