Ultimele fotografii efectuate de Solar Dynamics Observatory arata disparitia practic totala a petelor solare, desi cu numai cateva saptamani in urma, ele acopereau o parte substantiala a suprafetei astrului.

"O zi fara pete in perioada de intensitate maxima a ciclului solar este, intr-adevar, ciudat, dar nu iesit din comun", spune astrofizicianul american Tony Philips.

El a precizat ca, desi activitatea este maxima, este si cea mai slaba din ultimii 100 de ani. Ceea ce demonstreaza, de fapt, "cat de putine cunostinte detin oamenii de stiinta care studiaza Soarele despre ceea ce se intampla, cu adevarat, acolo", a adaugat cercetatorul.

Merita amintit ca NASA a constatat inca de anul trecut ca "pe Soare se intampla ceva ciudat". Concret, specialii agentiei spatiale americane au atras atentia ca "petele solare sunt mult sub valoarea din 2011, iar eruptii solare puternice au fost destul de rare".

Petele solare sunt zone mai inchise la culoare de pe suprafata Soarelui, unde temperatura este mai mica decat in jurul lor.