Profesorul Sir Richard Peto si colegii lui de la Universitatea Oxford au incercat sa demonteze convingerea tot mai raspandita in lume, potrivit careia nefericirea atrage boala si ca oamenii sunt singuri vinovati de nenorocirile lor, pentru ca au atras sentimente negative, relateaza The Guardian. 

Rezultatele unui amplu studiu derulat pe o perioada de 10 ani si care a a presupun participarea a unui milion de britanice, au demonstrat ca "persoanele nefericite sau tensionate cad victime diferitelor afectiuni sau mor de timpuriu la fel ca oamenii mult mai fericiti", precizeaza publicatia.

Psihologii ne spun ca suntem unicii responsabili de fericirea noastra si ne indeamna sa dam uitarii faptul ca alti oameni sau circumstante de viata ne pot impiedica sa ne atingem scopul propus sau bunastarea dorita. In opinia acestor specialisti, exista o singura forta care ne poate face fericiti - noi insine, continua The Guardian.

Aceasta abordare este extrem de individualistasi mai degraba distruge planurile noastre decat le consolideaza. Pentru ca, viata sociala si sustinerea celor din jur ne pot face fericiti, iar stabilirea unor relatii stabile intre oameni reclama atentie numai fata de propriile nevoi, dar si contributia la fericirea altora.

"Dezbaterile privind responsabilitatea personala pentru fericire distrug sentimentul de relatie si beneficiile oferite de colectivitate. Atata timp cat vom nega existenta unor obstacole obiective in calea fericirii si vom da vina pe anumiti indivizi, societatea se elibereaza de responsabilitatea pentru suferintele umane", afirma The Guardian.