"Senzaţia mea este că în acest moment bolile de ficat trec prin ceea ce s-a întâmplat în anii '50-'60 cu bolile de inimă când, datorită unui mod de viaţă greşit, sedentarism, dietă bogată în grăsimi, inima a devenit o victimă. În momentul de faţă devine evident că ficatul este o victimă a modului greşit de a ne alimenta şi a ne desfăşura viaţa. Avem o creştere impresionantă a ficatului gras, avem o creştere dovedită ştiinţific. Săptămâna viitoare la Congresul de boli hepatice de la Bucureşti vom demonstra în ce ritm creşte cancerul hepatic, mult mai rapid decât orice altă formă de cancer. Ficatul gras este un ficat bolnav cu potenţial cancerigen. Probleme apar şi în rândul tinerilor pentru că se infectează cu virusul C, faţă de care nu avem încă un vaccin. Vaccinul cel mai bun este tratamentul cu interferon care-i sterilizează pe cei care poartă virusul. Categoriile de vârstă 30-50 de ani sunt expuse riscului ficatului gras, al diabetului zaharat, care trag după ele această problemă a ficatului non alcoolic. Prevalenţa infecţiei cu virusul C este cea mai mare din Europa, de 5,6 %, iar pentru virusul B 6,5% şi ştim că printre tineri a început să crească numărul celor cu ficatul gras", a spus prof.dr. Mihai Voiculescu la Conferinţa Naţională a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Sursa citată a precizat că o analiză făcută pe studenţii Facultăţii de medicină a arătat o proporţie îngrijorătoare de tineri cu ficatul gras, fapt care arată că tinerii mănâncă de obicei mâncare fast-food şi mai puţin mâncare gătită în familie.

În ceea ce priveşte îmbolnăvirea ficatului datorită băuturilor carbogazoase cu stabilizatori şi coloranţi, Mihai Voiculescu a spus că situaţia îmbolnăvirilor este staţionară. Pericolul cel mai mare vine din direcţia virusurilor şi a alimentaţiei bogate în grăsimi.

Referitor la relaţia dintre medici şi pacienţi, preşedintele Comisiei de Hepatologie a ţinut să sublinieze că după mulţi ani de zile s-a găsit o formulă eficientă de colaborare "care era şi până acum, dar haotică, nu se acţiona pe ţintele prioritare".

La Conferinţa Naţională a Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, care se desfăşoară în zilele de 4-5 octombrie, participă, alături de specialişti, medici de familie şi pacienţi cu probleme hepatice din toată ţara.