Deşi Crăciunul este o sărbătoare a tradiţiilor, plecăm în fiecare an la „vânătoare” de decoraţiuni noi, care să reflecte ultima modă, în materie de stil, culori şi materiale. Şi, cu toate că suntem în plină criză, toţi designerii sunt de acord asupra unui singur lucru: anul acesta se poartă luxul.

Aur, argint, platină, diamante, vintage, alb, eco – iată cuvintele cheie ale Sărbătorilor din acest an. Cele mai preţioase metale şi obiecte-cult venite din trecut sunt reinterpretate, iar decoraţiunile exclusiviste sunt pictate cu vopseluri ecologice în nuanţe aurii, argintii şi platină, ori placate în carate reale, lucrate manual.

„În acest an, bradul trebuie să arate ca o bijuterie, un obiect preţios, realizat din materiale fine şi elegante. Decorul casei şi al pomului de Crăciun sunt apropiate de creaţiile marilor case de modă, culorile propuse de acestea fiind, de altfel, principala sursă inspiraţională”, explică Oana Hajos, designer independent.

Culori vii sau tonuri neutre?
Care sunt, aşadar, culorile acestui Crăciun? „Pentru decorarea bradului din acest an, cromatica este aceeaşi ca şi pe podiumurile de modă: nuanţe de pietre preţioase, de la rubin, opal, turcoaz, până la culori mai neobişnuite, cum ar fi albastru aqua sau orange pumpkin (dovleac)”, declară Hajos. La Christmasworld, târgul internaţional de decoraţiuni de Crăciun care se ţine în fiecare an, în noiembrie, la Frankfurt - Germania, au ieşit la iveală două palete cromatice care cresc în popularitate, deşi se găsesc la poluri opuse: culorile dulci, inspirate de bomboane şi acadele, şi culorile neutre. Amintind de copilărie, decoraţiunile în tonuri vii, precum zmeuriu, turcoaz, fistic, mov strugure, adaugă o notă festivă fiecărei zi premergătoare Crăciunului.

Dacă preferi nuanţele neutre, calmante, atunci bejurile fine, tonurile de alb şi bleu îţi vor evoca, la adăpostul căldurii din cămin, chiciura, zăpada spulberată şi gheaţa de afară.

Un alt trend important: Crăciunul alb. De la culoarea bradului artificial la cea a decoraţiunilor şi instalaţiei de iluminat, totul trebuie să fie alb sau transparent, pudrat cu zăpadă artificială. Cu alte cuvinte, se poartă aproape toate culorile (mai puţin combinaţia clasică roşu-verde). Totul este să alegi o temă pentru decorarea casei şi să rămâi la ea, fie că e vorba de brad, de ghirlande, de masa festivă sau chiar de ţinuta ta.

Natural sau artificial?
„Personal, aş opta pentru un brad natural, indiferent dacă este sau nu în ghiveci, dar dacă doriţi unul artificial vă sfătuiesc să motivaţi acest lucru prin alegerea unui brad alb sau chiar negru, pentru un plus de glam”, consideră Oana Hajos.

Pentru că trendul general se îndreaptă către eco-living, ar fi bine să iei în considerare varianta pomului de Crăciun care nu aduce prejudicii planetei.

Brazi ecologici şi nonconformişti au putut fi găsiţi şi anul acesta la Festivalul Brazilor de Crăciun de la Hotel Radisson Blu, Bucureşti. Pentru a douăsprezecea oară consecutiv, designeri şi artişti celebri, precum Wilhelmina Arz, Lena Criveanu, Venera Arapu, Stephan Pelger, Alexandru & Mihnea Ghilduş, Ana Wagner, Cristian Samfira, Mihaela Glăvan, Carmen Ormenişan, Kristina Dragomir, Rita Mureşan, Ioan Nemţoi, Agnes Toma, Doina Levintza s-au implicat în campania pentru strângerea fondurilor pentru copiii dezavantajaţi. Fiecare dintre ei a creat un simbol dedicat acestei ocazii, care a fost vândut la licitaţie în 6 decembrie, urmând ca fondurile adunate în urma licitaţiei să fie folosite pentru proiectele derulate de organizaţia Salvaţi Copiii-România.

Pentru brazi naturali, formula ideală rămâne cea a pomilor plantaţi în ghivece mari, care pot fi transplantaţi în grădină după ce trec Sărbătorile.
„Un brad mai micuţ va fi întotdeauna mai cochet şi mai apreciat. Nu trebuie să ajungă până în plafon. Orice ansamblu decorativ are nevoie de spaţiu în jurul său, să «respire» şi să fie pus în valoare”, completează designerul Oana Hajos.

În cazul în care îţi doreşti un pom de Crăciun personalizat de un designer, preţul minim porneşte de la 500 de lei, „pentru un brad cu adevărat de poveste”.

Vintage, cu păsări şi lumini colorate

„Stilul vintage rămâne în continuare în mare vogă, bradul fiind o piesă de poveste în casele nostre. Tema decorului în acest an sunt păsările, cuiburi şi pene - dar să ţinem cont de un anumit stil, nu să adunăm toate păsările posibile pe ramurile bradului”, spune Oana Hajos. La Târgul de Crăciun de la Frankfurt, Christmasworld, companiile specializate au mai oferit iubitorilor de vintage ghirlande supradimensionate de beculeţe colorate (aproximativ 60-100 lei), care revin în modă. Creează un décor cât mai simplu, în care lumina să joace rolul principal (întinde ghirlandele pe contururile interioare sau exterioare ale casei), adăugând ici şi colo obiecte vechi, cum ar fi jucării din lemn (un trenuleţ, de pildă), casete muzicale sau îngeraşi sepia din hârtie. Sau amestecă becurile mari şi colorate cu ledurile albe, pentru un cocktail rafinat de nou şi vechi.

Minimalism şi sticlă
Dacă eşti printre cei care preferă un décor natural, epurat de zorzoane şi detalii, atunci explozia de culoare din vitrinele şi casele amenajate pentru Sărbători poate fi întrucâtva obositoare. Alege câteva obiecte decorate simplu, din materiale naturale – hârtie, lemn sau piatră. „O coroniţă de Crăciun din brad natural deasupra căminului sau pe peretele sufrageriei va sugera atmosfera de sărbătoare fără să încarce vizual. Ici, colo, plasate strategic, câteva cutii de cadou elegante, legate cu o panglică de o textură bogată, vor exprima starea pozitivă de aşteptare, proprie Crăciunului”, propun stiliştii de la Rona, compania canadiană care se ocupă de decoraţiuni pentru casă de 50 de ani. „Sau, mai simplu, aşează într-un bol mare de sticlă sau într-un coş împletit rămurele de brad, conuri, mere roşii şi verzi, o tuşă elegantă care va arăta bine în orice birou sau sufragerie minimalistă şi va înmiresma aerul. Aceste abordări stil new-age sunt la îndemâna oricui şi vor arăta bine garantat.”

Stiliştii mai spun că sursele de iluminat în acest caz trebuie să fie tot naturale: lumânări cilindrice mari, albe, aşezate în vase de sticlă.
„Accesoriile din sticlă sunt un must have anul acesta”, completează Oana Hajos, designer grafic. Atât decoraţiunile pentru brad, cât şi cele pentru casă declină acest trend în funcţie de preferinţele celor două categorii de clienţi: iubitorii de opulenţă, pentru care există obiectele ornate cu cristale Swarovski, sau amatorii de simplitate, care au la dispoziţie în acest sezon vase, globuri şi figurine-simbol lucrate din sticlă clară, transparentă, cu fulgi albi sau pene de păun incluse, figurine în formă de cerbi, decoraţiuni din hârtie albă lăcuită, lumânări cu aromă de vanilie, mere şi chiar cu aromă de prăjituri de casă.

Paradoxal, sticla costă mai mult: un glob Feng Shui cu Swarovski, placat cu argint 925, costă 28,99 lei la FengShui Market, iar unul placat cu aur de 24 de carate este 68,99 lei. O figurină de sticlă lucrată şi ornată manual de la Krebs Glas Lauscha ajunge la 150-200 lei.

Masa festivă
Creatorii Rosenthal, maeştri ai porţelanului cu o istorie de peste 125 de ani, îşi imaginează masa de Sărbători atât în stil foarte clasic, cu servicii de masă lucrate manual ce amintesc de palatele regilor Europei de la 1700, cât şi în stil minimalist, cu seturi ce poartă semnătura unor designeri celebri, precum Walter Gropius, Patricia Urquiola sau Jasper Morrison. „Este, practic, Crăciun în stil design contemporan versus Crăciun tradiţional. Ambele variante au propriul lor farmec, privitorul decide”, spune Ioana Turcanu, Marketing&PR Executive la My House.
Pentru mesele festive de Crăciun şi Revelion, casa germană propune servicii de masă elegante pe nuanţe de auriu sau argintiu, accesorizate cu pahare din cristal suflate şi şlefuite manual.

Hermès, pe de altă parte, lansează în acest an un nou serviciu din porţelan de Limoges, în culorile clasice de Crăciun, alb şi roşu, numit „Balcon du Guadalquivir”. Colecţia se declină şi în variantele cromatice de negru, platină şi auriu.

Mult noroc în Anul Şarpelui de Apă
Tot mai mulţi consumatori preferă să facă alegeri în funcţie de filosofia Feng Shui sau de zodiacul chinezesc. 2013 va fi anul Şarpelui de Apă, un an despre care astrologii spun că aduce schimbarea, dinamismul, dar şi instabilitatea. În zodiacul chinezesc, Şarpele reprezintă misterul, frumuseţea, sacrul şi înţelepciunea.

Elementul cosmic al anului chinez 2013, care începe în 10 februarie, este Apa Neagră. Culorile dominante în Anul Şarpelui sunt negru, albastru şi verde. Aceste culori sunt considerate aducătoare de noroc, astfel că mulţi producători s-au adaptat deja cerinţei. „Anul acesta au succes instalaţiile de luminiţe de culoare albastră şi verde. Şi anul trecut s-au vândut bine, dar tot cele multicolore au fost în preferinţele cumpărătorilor”, a declarat reprezentantul Sarra Blu.

Combinaţiile propuse de designerii specializaţi în aranjamente Feng Shui sunt în tonuri de albastru, de la bleu pal la turcoaz, la albastru marin şi albastru regal închis.