Potrivit informatiilor obtinute de FT, cea mai mare parte a banilor detinuti de gruparea Statul islamic (SI) privind din vanzari ilegale de petrol, din care obtin, potrivit diferitelor estimari, pana la 5 milioane de dolari pe an.

In plus, islamistii castiga din santaj, rapiri de persoane cu solicitare de rascumparare. Recent, ei au instituit o taxa pentru centrele comerciale: 2 dolari lunari care sunt varsati in conturile Statului islamic.

Aceste venituri sunt insa nimic comparativ cu incasarile realizare din comertul subteran cu petrol. Pentru a invinge Statul islamic, scrie Financial Times, Statele Unite si aliatii lor trebuie, inainte de toate, sa inchida acest canal de finantare.

In prezent, mentioneaza FT, jihadistrii constroleaza 10 zacaminte petroliere din Siria si Irak. "Contrabanda cu petrol este o activitate cu adanci radacini in regiune. Dupa ce, in anii 1990, ONU a introdus sanctiuni energetice impotriva Irakului, reteaua de contrabandisti, combinate petroliere subterane, comercianti a inflorit, pur si simplu". 

In cantitati mici, petrolul era transportat din Irak in Turcia, unde era vandut. Sute de oameni au facut bani frumosi din aceasta afacere, aranjand relatii importante in structurile puterii, mentioneaza FT.

Potrivit publicatiei, petrolul de contrabanda se prelucreaza frecvent in intreprinderile din Kurdistan. "Expertii in energie si functionarii occidentali sunt de parere ca Statul islamic reuseste sa realizeze pe piata neara pana la 80.000 de barili de petrol, a caror valoare atinge zeci de milioane de dolari", completeaza Financial Times.