Este de la sine inteles ca, in situatia data, Fondul Monetar International va continua infuziile sale financiare. In caz contrar, Ucraina risca falimentul si restructurarea datoriei de stat, estimeaza prestigioasa publicatie britanica.

Recent, expertii FMI au estimat ca in 2014 economia ucraineana se va contracta cu 5%. Astazi, experti ai diferitelor institutiilor financiare tind sa creada ca scaderea va fi de cel putin 8%.

Razboiul din regiunile estice ale tarii au un impact nefast asupra economiei tarii, noteaza Financial Times.

"Daca, sub forma sa actuala, conflictul va mai dura cateva luni, va deveni o povara greu de suportat pentru economie", subliaza cotidianul, preluand una dintre declaratiile facute pe aceasta tema de premierul Arsenie Yatseniuk.

Analistii anticipeaza ca pana in 2018, raportul dintre datoria publica a Ucrainei si Produsul Intern Brut va atinge 87%.

S-a calculat ca pierderea Crimeei, anexata de Rusia, a costat Ucraina 3,7% din PIB. Regiunile estice, unde sunt concentrate numeroase intreprinderi industriale, sunt insa mult mai importante pentru Kiev, subliniaza Financial Times.

Potrivit analistilor, regiunile Donetsk si Lugansk asigura 16% din PIB si un sfert sin exporturile de produse industriale si servicii.

"Chiar si in cazul in care Rusia se va retrage, iar Kiev va redobandi controlul asupra regiunilor estice ale statului, pierderile economice vor fi deosebit de serioase", precizeaza FT, mentionand, in context, ca in respectivele zone a fost distrusa o mare parte din infrastructura, inclusiv autostrazi, cai ferate, comunicatii si aeroportul din Donetsk, special modernizat pentru campionatul european de fotbal din 2012.

Mai sunt si alte probleme, avertizeaza Financial Times. Printre altele, Rusia a cumparat, la un moment dat, obligatiuni ucrainene in valoare de 3 miliarde de dolari, in incercarea de sustine guvernul pro-moscovit al presedintelui Viktor Ianukovici.

Exista, prin urmare, posibilitatea ca, daca raportul dintre datoria de stat si PIB sa atinga 60% (ceea ce, inevitabil, se va produce), Kremlinul sa ceara restituirea imediata a banilor, punand, astfel, autoritatile de la Kiev intr-o situatie extrem de dificila.

Pe de alta parte, reformele promise de Kiev se deruleaza greoi. "Guvernul si parlamentul nu ard de dorinta de a recurge la masuri economice, absolut necesare pentru a primi o noua portie de ajutor din partea Occidentului", explica Financial Times.

"Fireste, eu inteleg ca autoritatile sunt foarte ocupate cu razboiul. Dar situatia este tragica. Ucraina lupta pentru supravietuire. Din pacate, nu se observa nici un fel de schimbari", a comentat Dmitri Sologub, analist la Raiffeisen Bank Aval.

Intre timp, ministrul ucrainean al economiei, Pavlo Seremeta, în conflict cu premierul Arseni Iaţeniuk, şi-a demisia, cererea sa fiind deja depusa in Rada Suprema (parlamentul ucrainean)

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Seremeta si-a exprimat nemulţumirea pentru ca nu reuşit să promoveze reformele economice, subliniind, in acelasi timp, ca nu mai doreşte "să lupte împotriva sistemului de ieri".