Băncile vor deschide şi ele conturi automat, dar dacă nu vor fi folosite timp de 90 de zile acestea vor fi închise. Pe de altă parte, pentru contul de TVA în valută operatorii economici vor trebui să lucreze cu băncile care vor percepe aceleaşi comisioane ca la actualele conturi.

Impactul privind plata defalcată a TVA va aduce la buget 6 miliarde de lei pentru perioada 2018-2020, respectiv câte două miliarde de lei anual. De asemenea, reprezentanţii instituţiei au mai arătat că la nivelul ANAF există studii de impact cu privire la această măsură.

Gabriel Biriş, membru în Consiliul de Coordonare a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), declara marţi  că nimeni nu are de câştigat din plata defalcată a TVA, susţinând totodată că o astfel de măsură "nu face decât rău, iar aventurierul care a făcut această propunere trebuie să dispară din zona publică" .

"Nici măcar băncile nu vor acest cont de TVA, pentru că şi costurile lor sunt uriaşe, ca să-şi adapteze sistemele informatice, să-şi facă proceduri de control. Sunt costuri. Nu e free money, nu sunt bani gratis pentru bănci. Nimeni nu are de câştigat, nici măcar statul, pentru că statul blochează nişte bani ai contribuabilului, nu în contul lui. Îi blochează într-un cont la bancă pe care banca nici nu poate să-l folosească. O astfel de măsură nu face decât să ne facă rău", a spus Biriş, citat de agerpres.