O reformă planificată a serviciilor publice primare ar trebui să facă din serviciul public o alternativă viabilă pentru toată lumea deşi este încă departe să atingă acest nivel. Tăierea fondurilor publice pentru asistenţa medicală privată face parte din măsurile de austeritate ce afectează de asemenea educaţia şi îngrijirea copilului.
  
Guvernul finlandez precedent nu a reuşit în eforturile sale de a face sistemul public de sănătate mai eficient şi reduce inegalitatea existentă în disponibilitatea nivelului de bază al serviciilor de îngrijire a sănătăţii.
  
Finlanda are trei sisteme paralele la nivel de bază de îngrijire a sănătăţii. Cei angajaţi se bucură de îngrijire primară destul de accesibilă plătită de angajatori şi guvern. Centrele de sănătate publică îi servesc în principal pe cei care nu lucrează, inclusiv pensionarii. Cea de-a treia alternativă sunt staţiile private de sănătate, notează Xinhua.
  
În timp ce perioada de aşteptare pentru pacienţii care nu au nevoie de îngrijire de urgenţă poate ajunge la trei luni, mulţi oameni nu au altă alegere şi merg la medici privaţi primind o rambursare parţială din partea guvernului.  Sistemul spitalicesc funcţionează bine, dar cei care ajung la spital prin intermediul sistemului public pot pierde momente pretioase din cauza timpului de aşteptare, scrie Xinhua.

În prezent, cele 151 de municipalităţi ale ţării sunt responsabile pentru organizarea îngrijirii sănătăţii. Aproximativ zece autorităţi regionale independente o vor prelua în 2019, mentioneaza agerpres.