Intr-o prima faza, aceasta suma se va ridica la 550 de euro, urmand sa fie pastrate unele dintre ajutoare. In opinia Bloomberg View, aceasta idee pare, cel putin in momentul de fata, oarecum nerealista. Incepand din 2012, Finlanda se afla in recesiune, iar posibilitati de crestere economica sunt relativ reduse.

"Daca fiecare cetatean al tarii va primi cate 800 de dolari pe luna, asta inseamna 52,2 miliarde pe an. Dar, potrivit prognozelor autoritatilor, in 2016, venturile bugetare se vor ridica la 49,1 miliarde de euro", explica autorul articolului.

Cu toate acestea, 69% dintre finlandezi au declarat, in cadrul unui sondaj, ca sustin acest proiect si ca suma care ar trebui platita fiecarui locuitor al tarii este de 1.000 de euro pe luna. In plus, guvernul finlandez considera ca preconizata masura reprezinta o buna modalitate de a simplifica sistemul de asistenta sociala.

"Numeroase experimente similare efectuate la nivel mondial au demonstrat ca persoanele care beneficiaza de un astfel de venit obligatoriu nu stau degeaba". Iata de ce, estimeaza semnatarul materialului, "finlandezii nu vor renunta la locul lor de munca. Dar riscul ca statul sa ramana fara bani este cat se poate de real", estimeaza Bloomberg View.