Agenţia de rating a subliniat că "epurarea" demarată de autorităţile turce după tentativa de lovitură de stat, cu circa 70.000 de angajaţi din sectorul public reţinuţi până în prezent, generează incertitudine în legătură cu capacitatea şi continuitatea politicilor ţării.

Totodată, recentele atentate teroriste au un impact important asupra sectorului turismului, ce reprezintă, direct, circa 3% din PIB şi 13 % din veniturile externe curente.

Agenţia a menţionat, în acest sens, că veniturile înregistrate din sosirile de turişti străini au scăzut cu 41 % în ritm anual. Fitch estimează că incertitudinea politică poate influenţa activitatea economică şi dă naştere unor riscuri pentru politica economică.

De asemenea, perspectivele unei reforme structurale importante care să schimbe structura creşterii consumului privat au scăzut, deşi Guvernul continuă să avanseze cu agenda sa, mai modestă.

Banca centrală şi băncile comerciale se confruntă cu presiunea politică bazată pe dobânzile de referinţă. Fitch nu se aşteaptă ca politica fiscală să slăbească în urma tentativei de lovitură de stat şi subliniază că sectorul bancar a funcţionat fără probleme, în pofida acesteia, şi că ieşirile de capital au fost minime, scrie agerpres.