Agentia franco-americana a plasat de mult timp datoria suverană a Statelor Unite sub "supraveghere negativă", explicând că "autorităţile americane nu au ridicat plafonul datoriei în termenul prevăzut, înainte ca Trezoreria să îşi epuizeze măsurile extraordinare".

Fitch "sora mai mica" a marilor agenţiile de rating financiar Standard and Poors şi Moody's. Declarandu-se increzatori intr-o rezolvare pozitiva a situatiei, cu ridicarea plafonului datoriei, expertii institutiei atrag atentia ca "disputele politice şi reducerea marjei de manevră financiară ar putea creşte riscul de default al Statelor Unite".

Trezoreria, care dispune încă o capacitate limitată de a face plăţi, după 17 octombrie "ar putea totuşi să fie expusă fluxului volatil de venituri şi cheltuieli", explica Fitch.

În timp ce un compromis bugetar în ultimul moment nu pare să se concretizeze în Congres, Trezoreria a avertizat că în absenţa ridicării plafonului datoriei îşi va epuiza la 17 octombrie toate capacităţile de a se împrumuta. Îi va rămâne disponibilă doar o rezervă de aproximativ 30 de miliarde de dolari în timp ce scadenţe importante se apropie.