In opinia agentiei americane, imediat dupa suspendarea importurilor de gaze rusesti, regiunea se va confrunta cu o acuta penurie de carburant si cu o crestere dramatica a preturilor pe fondul incapacitatii de stopare a cererii si de realizare a importurilor din surse alternative. Saltul preturilor va genera o reactie in lant in privinta preturilor la energie electrica, petrol si carbune.

Cel mai puternic impact va fi resimtit de industrie, pentru ca prioritatea va fi acordata consumului casnic, estimeaza specialistii Fitch Ratings in raportul „Viata fara gazul rusesc. Partea 1: inlocuirea livrarilor rusesti pe termen scurt”. In opinia lor, interdictia de import a gazelor rusesti va fi aplicata numai in cazul unei agravari serioase a crizei ucrainene.

Pe de alta parte, expertii americani nu exclud aparitia unor perturbari, temporare, in furnizarea de gaze via Ucraina. Un scenariu care, afirma semnatarii documentului, nu va crea mai probleme, Europa fiind deja pregatita sa faca fata unor situatii de acest gen, asigurand cantitati importante de gaze in rezervoarele ei subterane. In plus, exista gazoductul North Stream, care furnizeaza gaze direct in Germania.

Totusi, daca se va ajunge la o suspendare a livrarilor, masura decisa fie de Europa, fie de Rusia, cele mai efectate vor fi industriile metalurgica si chimica. In acest context, marile companii vor inchide unitatile nerentabile, pentru a rezista concurentei din partea regiunilor cu resurse energetice ieftine, precum Statele Unite sau tarile din Orientul Mijlociu.