Din decembrie 2014, au existat ieșiri de numerar din depozitele deținute la bănci de firmele private. Fitch se așteaptă ca ieșirile de numerar din depozite să se ridice până acum la 2% din totalul depozitelor sistemului bancar, iar tendința va continua, în special înaintea alegerilor.

Totuși, estimează Fitch, ieșirile de numerar din depozite nu vor fi atât de ridicate ca în mai și iunie 2012 (9,3% din totalul depozitelor sistemului bancar), deoarece atunci incertitudinile erau mai ridicate.

Dar lichiditățile din sistemul bancar elen sunt sub presiune, după ce săptămâna trecută Banca Națională a Elveției (BNS) a luat prin surprindere piețele financiare din întreaga lume, renunțând la pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. Anunțul a provocat o apreciere de 30% a monedei elvețiene în raport cu moneda euro, însă creditorii eleni au apelat la finanțare de la Banca Centrală a Greciei, pentru a face față dificultăților legate de lichidități.

Consolidarea sectorului bancar din Grecia, cu doar patru bănci mari care au portofolii de împrumuturi mai mici, au redus necesitățile de finanțare. Nivelul lichidităților a crescut după injecția de capital de 36 miliarde de euro — în timpul procesului de recapitalizare din 2013 și 2014. Dar, avertizează Fitch, băncile elene se vor confrunta cu presiuni sporite și o calitate slabă a activelor dacă riscul politic rămâne ridicat.

Accesul băncilor la finanțarea BCE este dependent de menținerea Greciei în programul de asistență financiară.

Parlamentul grec și-a anunțat dizolvarea și a confirmat organizarea, la 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate în care stânga radicală SYRIZA este dată favorită în sondaje. Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse țării de creditorii ei internaționali (UE, BCE și FMI) în schimbul împrumuturilor de circa 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea să negocieze o nouă restructurare a datoriei publice, care sufocă economia Greciei.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Greciei (BoG) a dat asigurări că situația sumelor de bani retrase din depozitele bancare din țară este sub control, după ce presa elenă a anunțat că, în perspectiva alegerilor din 25 ianuarie, s-au înregistrat în ultimele zile ieșiri masive din depozite, din cauza incertitudinilor politice.

'După apariția informațiilor privind retragerea unor mari sume de bani de la băncile elene, BoG a observat că situația este sub control deplin. Împreună cu BCE, monitorizăm cu atenție evoluțiile din Grecia și vom interveni ori de câte ori va fi necesar', se arată în declarația publicată de Banca Centrală a Greciei.

Instituția a explicat că Banca Central Europeană oferă din 2010 facilități de creditare statelor care implementează programe de ajustare fiscală, o politică neafectată de evoluțiile politice. BCE a ajutat băncile elene exceptându-le de la cerințele privind garanțiile acceptate pentru accesarea fondurilor.

În total, de la debutul crizei datoriilor suverane în 2010 și până în 2014, băncile grecești au pierdut depozite în valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro sau 30% din depozitele bancare, parțial din cauza ieșirilor de capital cauzate de temerile privind ieșirea țării din zona euro, mentioneaza Agerpres in pagina electronica.