Ghioceii

Delicatele flori albe, vestitoare ale primaverii, sunt folosite în mod tradiţional pentru a alunga durerile de cap, ca analgezic şi antidot în cazuri de otrăvire. Mai nou, ele si-au gasit utilizarea in combaterea unor forme uşoare spre moderate de demenţă. Bulbul ghiocelului conţine galantamină, care contribuie la creşterea nivelului de acetilcolină, o substanţă din creier implicată în transmiterea mesajelor de la celulele nervoase, potrivit dailymail.co.uk.

Maladia Alzheimer este asociată cu scăderea nivelului de acetilcolină, iar în cazul acesteia galantamina opreşte sau încetineşte declinul, ajutând memoria. Iniţial, galantamina a fost testată contra maladiilor oculare şi a tulburărilor cardiace şi gastrice şi abia în anii 1980 s-a descoperit că este benefică în cazurile de demenţă.

Şofrănelul/ brânduşa

Membru al familiei irişilor, şofrănelul - rudă şi cu şofranul - este utilizat de mult timp în medicina tradiţională, contra indigestiei, scăderii libidoului, ca analgezic, contra lipsei de concentrare, depresiei, astmului şi reumatismului. Însă, în timpurile moderne, acesta este utilizat şi ca tratament împotriva durerilor de dinţi şi a degenerării maculare provocate de îmbătrânire.

Concret, şofrănelul influenţează nivelul de grăsime stocată în ochi, fortificând celulele, explica specialiştii Universitatii din Sydney. In acelasi timp, in cadrul unui studiu efectuat pebolnavi de Alzheimer, s-a descoperit că extractul de şofrănel îmbunătăţeşte capacităţile mintale ale acestora.

Extractul de şofran poate reduce inclusiv efectele depresiei uşoare, îmbunătăţeşte memoria (o demonstreaza un studiu realizat de cercetătorii japonezi), creşte libidoul (potrivit unui studiu realizat în Iran), are efect inflamator (soiul de toamnă, care conţine colchicină, potrivit unui studiu realizat la clinica Mayo din SUA) şi efecte anticancer.

Lavanda

În mod tradiţional, lavanda combate insomnia, alopecia, anxietatea şi stresul, fiind sedativă, relaxantă şi antidepresivă.În timpurile moderne s-a descoperit că uleiurile conţinute de lavandă au calităţi analgezice, fiind utilizate contra durerilor de după intervenţii chirurgicale, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Maryland.

Lavanda, administrată în cazuri de anxietate, a avut aceeaşi eficacitate ca medicamentul lorazepam, potrivit unui studiu german publicat în Phytomedicine.Uleiul de lavandă reduce gradul de agresivitate şi anxietate în cazul pacienţilor cu demenţă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oodate din Japan, şi are proprietăţi antibacteriene şi antivirale.

Amăreala (Polygala vulgaris)

În folclor se spune că planta era dată vacilor pentru ca acestea să producă mult lapte, dar şi mamelor care îşi alăptau bebeluşii, din acelaşi motiv. Planta este însă folosită şi în tratarea anxietăţii, insomniei, neliniştii şi contra problemelor de memorie. În timpurile noastre, planta este folosită pentru efectul protector asupra celulelor nervoase, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători din Seul.

Narcisa

În mod tradiţional este utilizată ca vomitiv, dar şi în comprese peste arsuri sau răni. Acum, este folosită împotriva maladiei Alzheimer, bulbul florii conţinând aceeaşi substanţă galantamină.De asemenea, substanţele din narcisă sunt utilizate ca vehicul pentru medicamentele antidepresive, pentru a le face mai eficiente în creier. Un studiu realizat în China a stabilit că unii compuşi din narcisă pot distruge unele tipuri de celule canceroase (leucemie), mentioneaza, printre altele, Mediafax in editia electronica.