Agenţia oficială chineză Xinhua a dat însă asigurări că exerciţiile planificate 'nu sunt îndreptate împotriva unei părţi terţe', citându-l pe şeful Statului Major General al armatei chineze, generalul Fang Fenghui, care a făcut această declaraţie în timpul unei întrevederi cu omologul său rus la Moscova, generalul Valeri Gerasimov.

Scopul manevrelor este de a 'juca un rol pozitiv în menţinerea securităţii şi stabilităţii regionale', a mai spus agenţia chineză.Flota chineză, modernizată în ultimii ani şi care dispune în prezent de un portavion, va trimite patru distrugătoare, cinci fregate şi o navă de aprovizionare, în timp ce Rusia va mobiliza 11 nave, un submarin şi trei aeronave.

Xinhua a descris efectivele chineze mobilizate drept 'cea mai importantă forţă pe care flota chineză a trimis-o pentru manevre comune'. Exerciţiile navale comune vor fi urmate de exerciţii antitero bianuale între unităţi chineze şi ruseşti în perioada 27 iulie - 15 august în Rusia, a precizat agenţia Xinhua, citata de Agerpres in pagina electronica.