Fondul precizează că autorităţile poloneze intenţionează să trateze acest acord drept unul preventiv, neavând intenţia de a utiliza linia flexibilă de credit.

Directorul general adjunct al FMI, Mitsuhiro Furusawa a apreciat că ritmul de creştere al economiei poloneze rămâne robust, iar şomajul este în scădere. Cu toate acesta riscurile externe rămân ridicate. "În acest context, o nouă linie flexibilă de credit ar putea oferi o garanţie valoroasă împotriva şocurilor externe, complementând cursul de schimb flexibil şi rezervele Poloniei" a declarat Mitsuhiro Furusawa.

Linia flexibilă de credit este un instrument creat de FMI în 2009 pentru ţările cu performanţe economice bune. Primul acord de acest timp a fost încheiat de FMI cu Polonia în 2009, iar acorduri succesoare au fost aprobate în 2010, 2011, 2013 şi 2015.

Polonia este membră a FMI din 1986 şi are o cotă de 4,095 miliarde DST (aproximativ 5,190 miliarde dolari). În cazul României, ultimul acord cu Fondul Monetar Internaţional a expirat în luna septembrie 2015, informeaza agerpres.