In opinia expertilor FMI, nivelul cheltuielilor de stat nedeclarate a crescut în ultimii ani, avand in vedere ca mai multe categorii de cheltuieli sunt în prezent clasificate ca secrete, din motive ce ţin de securitatea naţională. Astfel, daca in 2013, aceste cheltuieli au reprezentat aproape 14% din totalul lor, ele vor ajunge la 25% în 2016. Fara o oferi cifre comparative pentru toate statele din G20, FMI a subliniat că, in general, ele reprezintă mai puţin de un procent din totalul cheltuielilor bugetare.

Într-un raport de 80 de pagini, elaborat la cererea Ministerului rus de Finanţe, FMI precizează că rapoartele fiscale acoperă numai 60% din sectorul public, care este responsabil pentru mai mult de două treimi din economia Rusiei. FMI subliniază că rapoartele fiscale nu iau in calcul mai multe firme de stat, cu datorii de cel puţin 127% din PIB în 2012.

Potrivit FMI, sectorul public din Rusia numara, anul trecut, 81.954 de entităţi instituţionale, inclusiv 31.092 corporaţii publice. Dintre acestea din urmă, 308 sunt corporaţii pur guvernamentale şi peste 10.000 de companii sunt entităţi neprecizate controlate de guvern. Ori, atrag atentia expertii Fondului, "mărimea sectorului corporaţiilor publice şi lipsa de transparenţă cu privire la performanţele sale financiare creează un risc financiar semnificativ pentru guvern', se arată în raportul elaborat de FMI.

Cele mai mari 26 de corporaţii publice aveau, în 2012, datorii în valoare de aproximativ 102% din PIB; comparativ cu o datorie guvernamentală de 11% din PIB. Fondul precizează că cel mai mare risc la adresa finanţelor publice ale Rusiei provine din partea instabilităţii preţurilor la petrol şi gaze naturale, în condiţiile în care energia este responsabilă pentru mai mult de 20% din PIB, două treimi din exporturi şi o treime din veniturile guvernamentale ale Rusiei.