'În urma crizei mondiale, economia românească a corectat în mare parte dezechilibrele interne și externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide. Cu toate acestea, convergența a stagnat și infrastructura publică precară s-a dovedit a fi o piedică principală pentru o traiectorie de creștere mai puternică. În același timp, România se menține vulnerabilă la șocuri externe, iar remedierea bilanțurilor nu este încă finalizată', precizează documentul citat.

În context, FMI recomandă combinarea unor politici macroeconomice sustenabile cu măsuri de eficientizare a cheltuielilor publice — în mod special accelerarea absorbției de fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii publice — de revigorare a reformelor ce trenează în sectorul întreprinderilor de stat și rezolvarea moștenirilor lăsate de criză în sectorul financiar.

FMI noteaza că discuțiile purtate in ultimele zile la Bucuresti cu autoritățile române au fost constructive, însă o serie de puncte au rămas în suspensie, motiv pentru care misiunea nu se va încheia cu o analiză în board-ul instituției financiare internaționale.

"În pofida progreselor importante făcute, o serie de puncte au rămas în suspensie și discuțiile vor continua săptămânile viitoare de la sediile instituțiilor. Opiniile exprimate în acest comunicat sunt cele ale echipei FMI și nu reprezintă neapărat punctele de vedere ale boardului FMI. Această misiune nu se va concretiza cu o discuție în board", subliniaza comunicatul FMI.

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că Guvernul nu s-a înțeles cu partenerii financiari internaționali în privința creșterii prețului pentru gazele naturale și a restructurărilor din complexurile energetice Hunedoara și Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnată încă o scrisoare de intenție, adăugând însă că restul obiectivelor sunt îndeplinite, aminteste Agerpres in pagina electronica.