Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, România şi Islanda vor consemna în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,5%. Pe ansamblu, Europa va înregistra o creştere economică de 2,5%, iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă şi România, va avea un avans al PIB de 4,5%.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum în România în acest an, estimările instituţiei financiare internaţionale au fost revizuite în jos, până la o creştere de 1,1%, de la un avans de 1,3% cât se estima în aprilie, urmând ca ritmul de creştere a preţurilor să accelereze în 2018 până la 3,3%, peste avansul de 3,1% preconizat anterior de FMI.

FMI a modificat şi prognoza privind deficitul de cont curent înregistrat de România la minus 3% în 2017 (de la 2,8% anterior) şi la 2,9% în 2018 (de la 2,5% previzionat în aprilie). Pe de altă parte, FMI a revizuit în scădere estimările referitoare la rata şomajului în România, care ar urma să se situeze în acest an la 5,3%, faţă de 5,4% cât estima anterior, pentru ca în 2018 să ajungă până la 5,2%, similar cu nivelul previzionat în aprilie.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în creştere uşoară datele privind avansul Produsului Intern Brut în trimestrul II al acestui an, astfel că, potrivit noilor cifre publicate marţi, economia României a urcat cu 1,7% în termeni reali faţă de primul trimestru al acestui an şi cu 6,1% (serie brută) faţă de acelaşi trimestru din anul precedent, mentioneaza agerpres.