Creatorul IKEA revine in Suedia. Ingvar Kamprad, in varsta de 87 de ani, traieste de mai bine de 40 de ani in Elvetia. Intr-un mesaj publicat de cotidianul suedez Sydsvenskan, el a anuntat ca doreste sa se intoarca in tara sa natala, « aproape de familie si de vechii prieteni ».

Fondata in 1943, cu scopul de a furniza, dupa cel de-al doilea razboi mondial, mobila la preturi accesibile pentru clasa de mijloc, IKEA a devenit, in timp, un gigant mondial al obiectelor de mobilier. Sunt peste 300 de magazine plantate pe intreaga planeta si care, intre 2011 si 2012 au realizat o cifra de afaceri de 27,6 miliarde de euro. Gratie acestui succes, Ingvar Kamprad si familia lui au strans una dintre cele mai mari averi din Europa, estimata de agentia Bloomberg la 40 de miliarde de euro.

In 1974, Kamprad a parasit Suedia, oprindu-se, initial in Danemarca si, ulterior, in Elvetia, pentru a profita de conditiile fiscale mult mai avantajoase decat in tara lui. Intreprinderea pe care o conduce s-a aflat, recent, in centrul mai multor scandaluri, in special dupa ce s-a descoperit ca a folosit munca fortata in Germania de Est sau practici de spionaj in Franta. Trecutul lui Ingvar Kamprad, suspectat de relatii cu nazistii in timpul celui de-al doilea mondial, a facut, de asemenea, subiect de polemica.

Omul de afaceri, care a renuntat deja, la inceputul lunii iunie, la ultimele functii detinute in cadrul grupului IKEA, intentioneaza sa se instaleze la o ferma situata in provincia Smaland si care apartine familiei sale. El a precizat ca, de acum inainte, isi va plati impozitele in Suedia.