Fortum, controlată de stat, oferă 22 de euro (26 de dolari) pe acţiune în numerar, ceea ce ar evalua participaţia de 46,65% din acţiunile Uniper deţinute de E.ON la 3,76 miliarde de euro. Oferta Fortum reprezintă o primă de 36% faţă de preţul înregistrat de acţiunile Uniper în mai, înainte de apariţia speculaţiilor privind posibila preluare.

Dacă Fortum va ajunge la un acord cu E.ON, compania finlandeză va trebui să facă o ofertă pentru întreaga companie Uniper, în conformitate cu legislaţia germană în domeniul preluărilor de companii. Marţi, acţiunile Uniper au urcat la Bursa de la Frankfurt cu 1,2%, la 23,33 de euro. Uniper, care are 13.000 de angajaţi, a înregistrat anul trecut vânzări totale în valoare de aproximativ 67 miliarde de euro.

Această investiţie va consolida poziţia ambelor companii pentru a avansa pe piaţa energetică europeană. "Cred că toţi acţionarii vor beneficia de pe urma tranzacţiei", a afirmat directorul general al Fortum, Pekka Lundmark. Declaraţia sa vine la o zi după ce şeful Uniper, Klaus Schaefer, a apreciat ca "ostilă" încercarea Fortum de a achiziţiona participaţia deţinută în prezent de E.ON, care va duce automat la o ofertă de preluare integrală a Uniper.

E.ON a decis să se separe de centralele sale pe bază de cărbune şi gaze naturale prin crearea diviziei Uniper în 2016, pe care ulterior a listat-o la Bursa de la Frankfurt. Uniper, cu sediul în Dusseldorf, a preluat centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert dintre angajaţii E.ON. În schimb, grupul E.ON se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor, scrie agerpres.