In vara anului 1985, Gordievski a fost chemat la Moscova sub pretextul inmanarii unei decoratii. La sosirea in capitala rusa, fostul ofiter KGB, care pe atunci lucra la ambasada Rusiei din Londra si era suspectat de spionaj in favoarea Marii Britanii, a fost condus in afara orasului. Acolo, afirma Gordievski, i-au fost administrate preparate psihotronice inainte de a fi interogat, scrie Time.

Potrivit fostului colonel, serviciile ruse „dispun de nenumarate preparate” capabile sa dezlege limba oricui. Gordievski spune ca substanta folosita in cazul lui i-a sters din memorie o parte a interogatoriului la care a fost supus, dar a realizat ca „s-a compromis total”. In opinia lui Gordievski, la care au subscris si alti experti in domeniu, Snowden, care s-ar afla, conform versiunii oficiale, in zona de tranzit a aeroportului Sheremetievo, ar fi fost, de fapt, luat de acolo si dus intr-una dintre „vilele” serviciilor secrete din imprejurimile Moscovei. Probabil, estimeaza fostul colonel, agentiile ruse de spionaj vor sa obtina datele pastrate in notebook-urile sustrase de Snowden de la fostul sau angajator, NSA.

„Nu am nici o indoiala ca o persoana care stie atatea ar fi o prada foarte buna. Informatiile pe care le detine au mare valoare”, a declarat, la randul sau, vetereanul KGB, Mihail Liubimov, care a condus, in anii 1970, activitatea spionajului sovietic impotriva Marii Britanii si a tarilor scandinave.

Alt fost agent KGB, Vladimir Rubanov, sef al biroului analitic al KGB intre 1991 si 1992, crede ca Snowden poate ascunde date vizand parametrii interni ai sistemelor de supraveghere ale Serviciului de securitate nationala al SUA (NSA), precum si listele si prioritatile acestora. „Este foarte interesant ce se intampla. Si ar trebui sa fii cel putin tampit sa nu incerci sa obtii toate aceste date”, considera el.

In acelasi timp, Rubanov nu considera ca informatiile aflate in posesia lui Snowden ar putea sa surprinda serviciile rusesti. „Americanii nu trebuie sa-si faca griji in privinta asta. Si chiar daca militarii ar avea nevoie de coduri pentru descifrarea datelor, nu cred ca Snowden ar trebui supus la presiuni. Oricum, le-ar da singur. Totul depinde de pret”, a concluzionat Rubanov.