Fostul colaborator al NSA, Edward Snowden, gazduit acum in Rusia, unde a primit azil politic, este de parare ca atacul cibernetic de amploare mondiala din 12 mai ar fi fost perpetuat de un virus informatic dezvoltat, initial, de NSA. 

"Decizia NSA de a crea instrumente de atac avand drept tinta infrastructura digitala americana ameninta, acum, viata pacientilor din spitale", scrie Snowden pe contul sau de Twitter.

"In pofida avertismentelor, NSA a pus la punct instrumente de atac care sa vizeze structuri occidentale. Astazi, vedem care este costul acestor preocupari", a continuat fostul consultant al agentiei americane.

Aproximativ 74 de tari europene au fost, vineri, victimele unor atacuri informatice, folosind, unele dintre ele, un virus care blocheaza ordinatoarele pana la plata unor rascumparari. In Statele Unite, compania de transport FedEx a avut probleme la unele dintre sistemele Windows. In Spania, un mare numar de intreprinderi au fost, de asemenea, luate in vizor. 

In Marea Britanie au fost vizate mai multe spitale de un virus boteza Wanna Decryptor. National Health Service (NHS) a precizat ca, in aceste conditii, zeci de unitati spitalicesti au fost obligate sa anuleze anumite servicii medicale si sa trimita ambulantele spre alte institutii.

Compania rusă Kaspersky Lab, specializata in probleme de securitate informatică, a estimat la peste 45.000 numărul atacurilor informatice cu virusul de tip ransomware.