Edward Snowden, a primit joi, dreptul de sedere temporara in Rusia si a putut parasi zona de tranzit a aeroporului Sheremetievo, unde si-a petrecut ultimele saptamani. Expertul Fiodor Lukianov, presedintele Consilului pentru politica externa si aparare, crede ca schimbarea de statut a fostului consultant al NSA il va determina pe Obama sa renunte la deplasarea la Moscova.

„Timp de doua luni, americanii au dat de inteles ca, daca Snowden este aici, Obama nu va veni. Nu a exista o confirmare oficiala. Dar astfel de speculatii nu apar din senin si, avand in vedere ca partea americana a insistat puternic pe aceasta chestiune, nu exclud ca Obama sa nu vina”, a spus Lukianov pentru RIA Novosti. La randul sau, directorul Institutului pentru SUA si Canada, Serghei Rogov, considera foarte probabila o anulare inclusiv a intalnirii ministrilor de externe si cei ai apararii din cele doua state, intrevedere planificata pentru 8-9 august. In acelasi timp, Rogov nu crede ca vor exista alte masuri de raspuns din partea Washingtonului.

„Desigur, va exista o reactie pe masura din partea americanilor, isteria va cuprinde Congresul, se vor face auzite apeluri la aplicarea de sanctiuni impotriva Moscovei. Totusi, nu cred ca se va ajunge la sanctiuni concrete. Dar va fi mult zgomot, foarte mult zgomot”, a spus Rogov. Opinie impartasita si de Lukianov: „Vor fi regrete, va fi multa furie”, a spus acesta. In acelasi spirit a vorbit si expertul Oleg Demidov: „In primul rand, decizia Moscovei nu este definitiva. Adica il vom gazdui un an, apoi mai vedem. In al doilea rand, din multe puncte de vedere, relatiile ruso-americane in domeniul tehnologiilor de informatii au caracter strategic, iar astfel de scandaluri nu-i pot pune capat, pur si simplu”.

Vor exista insa reactii indirectii. „Adica la nivel neoficial si in sfere de activitate auxiliare”, a explicat Lukianov. Spre exemplu, a completat Demidov, „ar putea avea de suferit activitatea corporatiilor transnationale in domeniul IT”. Sau, a continuat el, „vor fi afectate discutiile bilaterale pe tema securitatii informationale. Fie se va decide sporarea cooperarii intre serviciile speciale, fie o reducere a acesteia”.