'Sunt sigur că se va arăta la înălţimea acestei noi provocări şi ne va ajuta să dezvoltăm un nou parteneriat cu Marea Britanie după ce va părăsi Uniunea Europeană', a adăugat preşedintele executivului european.

Michel Barnier este fost comisar european pentru servicii financiare (2010-2014) şi fost şef al diplomaţiei franceze în 2004 şi 2005. De asemenea, a fost vicepreşedinte al Comisiei Europene. Într-o postare pe Twitter, Michel Barnier, în vârstă de 65 de ani, s-a declarat 'foarte onorat' de încrederea lui Juncker pentru a conduce negocierea cu Marea Britanie. El îşi va începe mandatul la 1 octombrie.

El va avea sarcina de a pregăti şi conduce negocierile cu Londra în termenii articolului 50, o clauză a Tratatului de la Lisabona, încă neutilizată, care reglementează orice 'divorţ' al unei ţări membre de blocul comunitar, precizeaza agerpres.

Potrivit acestei proceduri complexe, Londra trebuie ca mai întâi să notifice oficial Bruxellesul privind intenţia sa de a părăsi UE. Cele două părţi vor dispune apoi de doi ani pentru a încheia negocierile privind ieşirea din Uniune, cu excepţia cazului în care vor conveni să prelungească acest interval.

Liderii europeni îşi doresc ca Londra să grăbească anunţul privind intenţia de a ieşi din UE, dar noul premier britanic Theresa May a anunţat deja că nu va cere oficial acest lucru 'înainte de finalul anului'. Până atunci, Barnier 'va pregăti terenul la nivel intern pentru ceea ce urmează', a precizat Comisia. Odată ce articolul 50 va fi activat, el 'va iniţia contactele necesare cu autorităţile britanice şi toţi ceilalţi interlocutori din UE şi statele membre'.