O prima intalnire de acest gen a avut loc la Berlin, in 9 octombrie, dar actiunea a avut un caracter mult mai restrans, fiind, mai degraba un club de discutii decat o "platforma de dialog ruso-european", asa cum isi doreste sa devina evenimentul din 16-17 noiembrie, din Parlamentul UE.

"Vor exista mai multe sesiuni plenare si grupuri de lucru. Rezultatul ar trebui sa fie elaborarea unor recomandari pentru UE legate de diferitele aspecte ale relatiillor cu Rusia", a explicat pentru cotidianul Kommersant fostul patron al companiei petroliere IUKOS, MIhail Hodorkovski, gratiat, dupa 10 ani de inchisoare, de presedintele Vladimir Putin, cu doua luni inaintea Jocurilor olimpice de la Soci, din 2014 si a interventiei din Crimeea.

Rusia are nevoie de o alta clasa politica, iar viitorii lideri trebuie pregatiti inca de pe acum, a spus fostul oligarh, stabilit acum la Londra. "Cand un regim se destrama, lasa tara cu o elita absolut neputincioasa. Pentru a evita un astfel de scenariu, trebuie pregatiti oameni, adica viitoarea clasa conducatoare, reprezentativa si responsabila, capabila sa puna la punct un program coerent. Este ceea ce facem noi acum", a prcizat Hodorkovski.

Lucrarile "summitului" se vor derula pe patru sectiuni, cea consacrata "economiei si energiei" urmand sa abordeze relatiile financiare si economice dintre UE si Rusia, "din perspectiva schimbarilor inerente care se vor produce in Rusia".