Nu a trecut pana cand Rusia, ai carui reprezentanti nu fac, deocamdata, obiectul vreunei arestari sau inculpari in rasunatorul dosar de coruptie din cadrul FIFA, sa-si scoata ghearele.

La cateva ore dupa decizia justitiei americane de a deschide anchete penale pe numele a 14 actuali sau fosti membri ai FIFA, televiziunile publice au dat tonul: este vorba de un complot pus la cale de SUA pentru a deposeda Rusia de dreptul de organizare a Campionatului mondial de fotbal din 2018.

Joi seara, diplomatia rusa a publicat un comunicat, care condamna actiunile Washingtonului, chemat sa puna capat "tentativelr de a exersa arta justitiei dincolo de granitele Statelor Unite".

In plus, televiziunile ruse au difuzat tarziu in noapte un interviu cu presedintele Vladimir Putin, care nu s-a obosit sa-si aleaga cuvintele. "Miza acestui scandal? Sa impiedie realegerea lui Joseph Blatter in fruntea FIFA. De ce? Pentru ca patronul Federatiei rezista presiunilor celor are incearca sa retraga Rusiei dreptul de a organiza Mondialul din 2018", a spus liderul de la Kremlin.

Evitand sa afirme ca SUA s-ar afla in spatele acestor tentative, Putin a estimat ca afacerea in curs de derulare "este o incercare evidenta de a bloca mentinerea lui Blatter la conducerea FIFA, ceea ce constituie o violare grosolara a regulilor de functionare a organizatiilor internationale".

"Toata povestea este destul de stranie", a continuat presedintele rus. "Nu stiu daca persoanele retinute au incalcat legea, dar stiu ca SUA nu au nici o legatura cu toate astea. Respectivii functionari nu sunt cetateni americani si, daca s-a intamplat ceva, nicidecum pe teritoriul SUA, iar SUA nu au ce cauta in acesta afacere", a repetat seful statului rus.

"Presedintelui ii este teama pentru Mondialul din 2018. Este ingrijorat nu numai de posibilitatea anularii competitiei, dar si ca ambianta din cadrul campionatului va fi puternic afectata" de scandalul de coruptie, a comentat Konstantin Kalatcev, director de expertiza politica.