Desi au fost mobilizati 1.100 de pompieri, sprjiniti de 145 de elicoptere si 22 de avioane-cisterna, miercuri flacarile au cuprins 7.500 de hectare, pentru ca joi autoritatile sa vorbeasca deja despre 85.000 de hectare devastate de incendiu, o suprafata de aproape 10 ori mai mare decat Manhattan.

"Daunele suferite de Fort McMurray sunt considerabile, iar orasul nu prezinta siguranta necesara pentru locuitorii lui", a anuntat premierul regiunii Alberta, Rachel Notley, in cursul noptii de joi spre vineri.

"Este aproape imposibil si ar fi o responsabilitate din partea noastra daca am specula in legatura cu o data pentru revenirea in oras. Stim ca nu va fi o chestiune de zile", a adaugat oficialul, chemand la o evacuare in calm.

88.000 de locuitori ai Fort McMurray au primit marti ordin sa paraseasca orasul. Au urmat alte localitati, pe masura ce focul, pornit duminica, a avansat in aceasta provincie.

Unele cartiere din Fort McMurray au fost mistuite, efectiv, de flacari.

Potrivit unui ultim bilant, incendiul a distrus 1.600 de constructii, dintre care sute de locuinte.

La aproximativ 50 de kilometri spre sud, Anzac si Gregoire Lake Esttes au fost plasate in stare de "pericol extrem" de catre autoritati.

Focul a intrerupt circulatia pe autostrada 63, singura care ducea spre sud, obligand miile de evacuati sa se refugieze in nord, in spatiile societatii de exploatare petroliera.

Incendiul a antrenat, de asemenea, ca masura de precautie, sistarea productiei de titei, adica 680.000 de barili pe zi, sau aproximativ 20% din productia canadiana, provocand o crestere a pretului mondial al aurului negru.