Fracturarea hidraulica consta in injectarea in roca, la presiune ridicata, de fluide pentru fisurarea acesteia si, ulterior, pentru extragerea gazelor sau a hidrocarbururilor, precum gazul si petrolul de sist. Aceasta tehnica face obiectul a numeroase polemici in Statele Unite si in Franta, din cauza efectelor ei asupra mediului inconjurator.

Mai multe sutdii au evocat, in acest sens, legatura intre fracking si cutremure, demonstrand in special ca injectarea fluidelor in sol poate conduce la o crestere a seismicitatii unei regiuni. Ultima cercetare arata ca un seism poate declansa replici in zone indepartate, daca aici au fost injectate fluide in sol, afirma autorii studiului.

Ei au ajuns la aceastaconcluzie dupa ce au analizat marile cutremure de pamant din ultimii ani, din Japonia, Chile si Indonezia, constatand ca in maxim 20 de luni ele au declansat seisme de intensitate mai redusa in regiuni de fracking, precum centrul Statelor Unite. „Fluidele actiuoneaza ca un fel de tampon sub presiune”, explica unul dintre cercetatori, Nicholas van der Elst, de la Univeristatea Columbia. „Ele fac mai usoara alunecarea faliei”, a precizat el.

Cercetatorii stiu deja ca regiunile care prezinta deja acumulari naturale de fluide subterane sub presiune au o activitate seismica mai importanta dupa un cutremur mai puternic, chiar daca el are loc la mii de kilometri. Dar este pentru prima data cand se gaseste dovada acestei legaturi in regiuni unde oamenii vin sa mai adauge niste fluide.