'Premierul Manuel Valls a decis să ridice la maximum nivelul de amenințare teroristă în întreaga regiunea Île-de-France" (opt departamente), se menționează într-o declarație a cabinetului de miniștri francez.

Președintele francez Francois Hollande s-a deplasat la sediul redacției Charlie Hebdo, unde s-a produs tragedia, într-un cartier rezidențial din centrul capitalei franceze, denunțând 'un atentat terorist de o barbarie extremă'.

Potrivit martorilor care au văzut atacul din clădirile apropiate, în sediul publicației au pătruns doi sau trei indivizi cu cagule negre și înarmați cu Kalașnikovuri, apoi fiind auzite mai multe focuri de armă, după care atacatorii au părăsit edificiul și au fugit cu o mașină, la ieșire ei strigând: 'L-am răzbunat pe Profet'.

Conform cotidianului Le Parisien, angajații Charlie Hebdo s-au refugiat pe acoperișul clădirii și atacatorii ar fi luat cu ei un ostatic, informație deocamdată neconfirmată oficial.

Publicația Charlie Hebdo a mai fost atacată în trecut după ce a publicat în anul 2011 benzi desenate care satirizau lideri musulmani și în special pe profetul Mahomed. Dar ultima caricatură l-a vizat pe liderul grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

Intre timp, Italia a intensificat măsurile de securitate ca reacţie la atacul terorist din Franţa şi la incidente similare petrecute în ultimele săptămâni în Canada şi Australia, scrie Corriere della Sera, în ediţia online. Autorităţile italiene au dat, totodata, asigurări că nu există informaţii privind riscuri teroriste specifice.

Preşedinţia Statelor Unite a condamnat, la randul lui, în termeni duri atacul care a vizat revista satirică franceză Charlie Hebdo.  "Casa Albă este solidară cu familiile celor omorâţi sau răniţi în acest atac", a reacţionat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama.

Premierul britanic David Cameron a condamnat si el atacul terorist 'revoltător', exprimându-și solidaritatea cu Franța în lupta împotriva terorismului. 'Crimele comise la Paris sunt revoltătoare. Suntem alături de poporul francez în lupta împotriva terorismului și pentru apărarea libertății presei', a declarat premierul britanic, într-un mesaj difuzat pe Twitter.