Primele vehicule Peugeot şi Citroën urmează să iasă anul viitor de pe liniile de asamblare ale unei uzine care va fi instalată în apropiere de Oran, la  400 kilometri vest de capitala Alger, precizeaza agerpres.

"Obiectivul este să avem o uzină complet operaţională în 2019" a declarat Jean-Christophe Quemard, directorul pentru regiunea Orientul Mijlociu şi Africa la PSA (deţinătorul mărcilor Peugeot, Citroën, DS, Opel şi Vauxhall). Potrivit acestuia, peste cinci ani un număr de 75.000 de vehicule Peugeot şi Citroën ar urma să iasă anual de pe liniile de montaj, fără a preciza însă care sunt modele care vor fi produse la uzina din Algeria.

Investiţia totală în această uzină se cifreaza la 100 milioane de euro, societatea mixta fiind deţinută în proporţie de 49% de PSA, iar restul de 51% fiind controlat de trei companii algeriene. Potrivit legislaţiei, companiile străine nu pot investi în Algeria fără a se asocia cu unul sau mai mulţi parteneri locali care să deţină pachetul majoritar la societăţile mixte.

PSA, care până în 2021 şi-a propus să vândă 700.000 de vehicule pe an în regiunea Africa şi Orientul Mijlociu şi un milion pe an în 2025, a demarat în luna iunie lucrările de construcţie la o altă uzină amplasată la Kenitra, în Marocul vecin, unde 90.000 de vehicule ar urma să fie produse anual începând din 2019.

Grupul Renault, proprietarul Dacia, produce deja sute de mii de vehicule în Maroc, la o uzină din apropiere de Tanger, a cărei deschidere în 2012 a provocat îngrijorări în Franţa cu privire la posibilitatea delocalizării. Ulterior constructorul aud-coreean Hyundai şi cel german Volkswagen s-au instalat în Algeria la Tiaret şi Relizane, la peste 300 de kilometri sud-vest de Alger.