Grupul danez din domeniul shipping-ului A.P. Moller-Maersk, care deţine totalitate acţiunilor Maersk Oil, va primi echivalentul a 4,95 miliarde de dolari în acţiuni Total, iar de asemenea grupul francez va prelua 2,5 miliarde de dolari din datoriile Maersk Oil. Astfel A.P. Moller-Maersk va primi acţiuni echivalente cu 3,75% din capitalul Total, iar finalizarea tranzacţiei este aşteptată pentru primul trimestru din 2018.

"Integrarea activităţilor Maersk Oil va face din Toyal al doilea mare operator petrolier din marea Nordului cu poziţii semnificative în Marea Britanie, Norvegia şi Danemarca" a subliniat directorul general de la Total, Patrick Pouyanné.

Această achiziţie va complementat poziţiile pe care le are Total în Golful Mexico, Algeria, Kenya şi Kazahstan, permiţând grupului francez să adauge la rezervele sale un miliard de barili echivalent petrol, dintre care 85% în ţările din OECD, ceea ce va echilibra riscurile din portofoliul său, relateaza agerpres.

În ultimele luni au fost anunţate ritmul tranzacţiilor în sectorul energetic s-a accelerat, semn că industria a ieşit din criză. Transocean Ltd. a plătit 3,4 miliarde de dolari pentru preluarea Songa Offshore, BP Plc a vândut o participaţie de 1,7 miliarde de dolari la o societate mixtă din China iar Royal Dutch Shell Plc a ieşit dintr-o societate mixtă irlandeză pentru 1,2 miliarde de dolari.