La mai putin de o saptamana de la un scrutin care l-a pus pe presedintele american in minoritate in propria lui tara, un think tank american se arata nelinistit in legatura cu institutiile politice franceze, scrie publicatia LaTribune, in versiunea ei electronica.

Peterson Institutie, un cerc de reflectie cu sediul la Washington, sugereaza intr-un recent raport ca Franta trebuie sa renune la sistemul prezidential pentru a institui un sistem unde seful guvernului sa fie ales de o majoritate parlametnara, dupa modelul celor mai multe dintre tarile europene.

"Reformele economice sunt necesare in Franta, dar o reforma a sistemului politic este, de asemenea indispensabil", estimeaza Peterson Institute.

Principalul argument al autorilor acestui studiu rezida in cota de popularitate foarte scazuta a actualului presedinte al Frantei. Intr-adevar, cu cele 13% din optiunile favorabile, Francois Hollande este unul dintre cei mai impopulari lideri ai tarii.

Iata de ce, continua expertii Peterson Institute, prerogativele prezidentiale, asa cum sunt ele inscrise in Constitutie, impiedica parlamentul sa creeze coalitii mixte, tip stanga-dreapta. De genul celor care au permis in special Germaniei sa demarze mari reforme economice.

"Centrul stanga si centrul dreapta nu se vor alinia niciodata pentru a permite reforme necesare, pentru ca fiecare vrea sa distruga sansele celuilalt de a castiga urmatoarele alegeri prezidentiale", explica autorii raportului.