In opinia lui Hollande, este vorba despre o strategie de influenţă elaborata de Kremlin, de "reţele, cu opinii foarte conservatoare în termeni de morală' şi 'de asemenea cu pretenţia de a apăra creştinismul împotriva islamului'.

'Să nu exagerăm, dar să rămânem vigilenţi', a adaugat locatarul Palatului Elysee in interviul publicat in ajunul minisummitui european, ce-si va desfasura lucrarile la Versailles, cu participarea Franţei, Germaniei, Italiei şi a Spaniei.

Presa aminteste, in context, ca miercuri, Hollande a dispus 'mobilizarea tuturor mijloacelor de stat necesare' în faţa ameninţărilor cibernetice care vizează alegerile prezidenţiale din primăvara acestui an din Franţa.

'Ce caută Rusia?', s-a întrebat presedintele francez în interviu. 'Să influenţeze acele regiuni care-i apartineau candva, din cadrul fostei Uniuni Sovietice', precum Ucraina, a estimat Hollande. Moscova, a continuat el, 'vrea să participe la soluţionarea conflictelor în lume, în avantajul său', în special în Siria, 'impunându-se ca o putere' şi 'testând rezistenţa noastră'.

Şeful statului francez a făcut de asemenea apel la 'demascarea operaţiunilor ideologice' pentru a 'spune foarte clar cine este de partea cui, cine este finanţat de cine' şi 'de ce mişcările de extremă dreapta sunt mai mult sau mai puţin legate de Rusia'.