Atacurile cibernetice contra Apărării în Franţa "se dublează în fiecare an" şi serviciile franceze au blocat în 2016 "24.000 de atacuri externe" informatice, potrivit ministrului apărării, Jean-Yves Le Drian. Într-un interviu pentru Journal du Dimanche, ministrul francez precizează că după ce a preluat mandatul în 2012 "şi în special, în ultimii trei ani, ameninţarea cibernetică a devenit majoră, inclusiv asupra propriilor mijloace militare".

În timp ce un raport al serviciilor de informaţii americane acuză Rusia de a fi la originea pirateriei informatice contra taberei democrate în timpul alegerilor prezidenţiale, Le Drian consideră că dacă o astfel de operaţiune "a fost efectuată de un stat, aceasta este o ingerinţă intolerabilă".

Întrebat dacă Franţa este la adăpost de atacuri similare, ministrul a răspuns: "Nu, desigur, nu trebuie să fim naivi". "Nu poate fi exclus faptul că operaţiuni de acelaşi tip ca cele observate în Statele Unite să încerce perturbarea procesului electoral francez", a adăugat el, în timp ce alegerile prezidenţiale sunt programate în Franţa în aprilie şi mai, scrie agerpres.

"Tentativele de agresiune informatică asupra ministerului meu se dublează în fiecare an", a declarat ministrul, adăugând că ''în 2016, 24.000 de atacurile externe au fost blocate de dispozitivele noastre de securitate". El citează, de exemplu, "încercări de a prejudicia imaginea ministerului, atacuri cu scopuri strategice (hărţuire, urmărire, spionaj) şi chiar tentative de a perturba sistemele noastre de drone".

"Franţa îşi rezervă dreptul de a riposta prin orice mijloace pe care le consideră adecvate. Acest lucru poate implica arsenalul cibernetic de care dispunem, dar şi mijloace convenţionale. Totul va depinde de efectele atacului", a precizat Jean-Yves Le Drian. La iniţiativa lui Le Drian, Franţa se dotează acum cu un comandament de operaţiuni cibernetice, CYBERCOM, sub responsabilitatea şefului Statului Major al armatei. Acest nou organism va dispune până în 2019 de un Stat Major supervizând 2.600 de "combatanţi digitali", potrivit ministrului.