"Este o victorie de fond, construită pe convingeri (...) Demersul meu a fost înţeles. Franţa nu suportă să fie lăsată deoparte, Franţa vrea adevărul şi vrea fapte", a declarat François Fillon de la sediul său de campanie. Noul om forte al dreptei le-a mulţumit celor care au găsit în el "valorile franceze" şi le-a dat "întâlnire tuturor celor care au în inimă mândria de a fi francezi".

"Stânga reprezinta eşecul. Extrema dreaptă inseamna falimentul", a adaugat fostul premier. Potrivit rezultatelor centralizate până la orele 22.00 GMT din 9.882 de secţii de votare din totalul de 10.228, Fillon a cumulat 66,5% din voturi, fata de 33,5% scorul afisat de rivalul sau, Alain Juppe, in varsta de 71de ani.

Învinsul şi-a exprimat sprijinul pentru adversarul său la prezidenţiale, pledând în acelaşi timp pentru o "Franţă liniştită şi reconciliată". Alain Juppé, care a făcut campanie pe o linie mai moderată, s-a pronunţat pentru "reforme profunde", dar "fără brutalitate".

Conservator în privinţa chestiunilor legate de societate, apărător înfocat al valorilor familiale şi autorităţii statului, François Fillon este un catolic asumat. Cel care nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru Doamna de Fier a Marii Britanii, Margaret Thatcher, doreşte "să dezatizeze" Franţa, scrie agerpres.