Jerome Cahuzac, fost ministru socialist al bugetului în Franţa, însărcinat cu lupta împotriva fraudei fiscale, dar constrâns să demisioneze în 2013 pentru că a ascuns deţinerea unui cont bancar în Elveţia, va fi adus în scurt timp în faţa justiţiei, transmite vineri AFP, citând o sursă judiciară.

Jerome Cahuzac va fi judecat de un tribunal corecţional pentru fraudă fiscală şi spălare de bani, ca şi soţia sa Patricia, de care este despărţit. Un alt cap de acuzare este cel de omisiune în declaraţia de avere completată la intrarea sa în guvern. Fostul ministru riscă 7 ani de închisoare, o amendă de 2 milioane de euro şi interzicerea unor drepturi civile.

Cahuzac a recunoscut în aprilie 2013, în faţa unor judecători de instrucţie, după ce mult timp negase, că 1992 a deschis, prin intermediul unei cunoştinţe, un cont în Elveţia, la banca UBS. În 2009, aceşti bani, transferaţi la banca Reyl, au fost trimişi în Singapore în contul unei societăţi panameze, apoi în contul unei firme înregistrate în Seychelles. După izbucnirea scandalului, Cahuzac a repatriat fondurile, în valoare de circa 600.000 de euro.

În acelaşi proces vor mai compărea, pentru complicitate la fraudă fiscală, banca Reyl din Geneva, proprietarul acesteia, François Reyl, şi consilierul financiar Philippe Houman.

În urma acestui scandal, care l-a pus într-o poziţie incomodă pe preşedintele François Hollande, guvernul a întărit lupta împotriva fraudei fiscale, a înfiinţat un parchet naţional financiar şi o nouă instanţă, Înalta Autoritate pentru transparenţă în viaţa publică (HATVP), notează AFP.