La 10 luni dupa Standard & Poor’s, a venit randul agentiei de evaluare Moody’s sa coboare cu o treapta nota financiara a Frantei. Motivul : masurile de relansare a competivitatii sunt insuficiente.


Moody’s a degradat cu o treapta ratingul Frantei, de la Aaa, cel mai bun calificativ posibil, la Aa1. Prin urmare, numai agentia Fitch mentine Hexagonul in clubul statelor cu triplul A. Plasat de mai mult luni sub perspectiva negativa, Parisul a crezut ca si-a demonstrat din plin determinarea de restaurare a finantelor sale publice. Pe hartie, totul pare sa permite revenirea deficitului public la 3% din PIB in cursul anului viitor. Dar Moody’s nu s-a lasat convins.

Vestea a venit intr-un moment extrem de incomod pentru guvernul condus de Jean-Marc Ayrault. Pentru ca, scrie Le Figaro, ea intervine la 15 zile dupa anuntul pactului de competitivitate, un ansamblu de masuri, menite sa ofere Frantei mijloacele de recastigare a terenului in competitia mondiala.

Moody’s este insa de parere ca pierderea competitivitatii a fragilizat Franta, altfel spus expertii agentiei nu sunt convinsi ca remediul gasit de autoritatile de la Paris constituie cea mai buna solutie, in conditiile unei rigididati a pietei muncii si cea a serviciilor.

Mult mai ingrijorator, Moody’s estimeaza ca perspectivele bugetare ale Frantei sunt „extrem de incerce din cauza deteriorarii perspectivelor economice”. Cu alte cuvinte, agentia nu crede ca Franta isi va indeplini obietivele de crestere si, prin urmare, deficitele sale vor ramane mai ridicate decat se anticipeaza.