Potrivit Freedom House România, afirmaţiile premierului cu sintagme ca "dosare politice" şi "procuror băsist, morarist, macovist" reprezintă o "imixtiune gravă a puterii politice în actul de justiţie".

"Demiterea celor doi procurori transmite un semnal politicienilor din toate partidele, dar şi magistraţilor, că perioada 2000-2004 nu a apus definitiv şi că justiţia (Parchetul în mod special) poate fi subordonată din nou politicului", se mai arată într-un comunicat de joi al Freedom House România.

Pe de altă parte, susţin reprezentanţii Freedom House Romania, delegarea altor procurori la conducerea Secţiei I fără consultarea procurorului şef al DNA, aşa cum impune Regulamentul instituţiei, "produce instabilitate, forţează mâna preşedintelui României şi arată acelaşi dispreţ pentru lege, proceduri şi statul de drept manifestat de actuala putere în vara anului trecut".

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, miercuri, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, scrie Mediafax

 Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea. Surse judiciare au declarat că dosarul se află, în prezent, pe biroul şefului DNA Codruţa Kovesi, urmând ca aceasta să decidă cu privire la soluţia ce urmează să fie luată, respectiv închidere sau trimitere în judecată. Încetarea delegării lui Papici nu influenţează, astfel, mersul dosarului, au mai spus sursele citate.

.