Flota franceza va primi cinci exemplare ale acestei nave de 4.200 de tone, conceputa pentru lupta antisubmarine, antinava, antiaeriana sau pentru protectia fortelor speciale, si capabile sa gazduiasca un elicopter si o drona. Prima livrare catre fortele militare franceze este prevazuta pentru 2021.

Dar de ce a lansat guvernul de la Paris acest nou program in valoare totala de 3,8 miliarde de euro? Desi armata franceza ramane un client prioritar, obiectivul principal este livrarea acestor fregate la export. Analizand gama de nave propuse de constructorul DCNS, se observa o nisa intre corvetele Gowind (2.500 tone) si fregatele mutimisiune FREMM (6.000 tone).

Acestea din urma, sofisticate, nu inregistreaza decat un succes moderat la export (Maroc, Egipt). Ideea este de a propune o nava din categoria celor de 4000 de tone si de a oferi un nou proiect centrelor de studii al DCNS si al companiei Thales.

Noua fregata, de dimensiuni mai mici decat FREMM, ramane o nava ultra-tehnologizata. Ea dispune de un sistem de lupa Setis, dezvoltat de DCNS, de un radar Sea Fire capabil sa reziste bruiajelor. Nava va fi deservita de un echipaj format din 125 de persoane si va fi echipata cu rachete Aster 30.