Un manunchi de brocoli chinezesc, o legatura de patrunjel din Vietnam, cateva frunze de busuioc indian. Sunt cele mai infectate produse care ajung pe piata europeana si care contin o cantitate excesiva de substante chimice, in special pesticide si fungicide.

Ele reprezinta un pericol pentru sanatatea consumatorilor europeni, aspect subliniat la recenta conferinta a producatorilor agricoli italieni, relateaza LaStampa.

Publicatia mentioneaza pe de lista produselor periculoase, rodiile, capsunile si portocalele din Egipt, ardei rosu iute din Thailaida, pepeni din Republica Dominicana, mazare din Maroc. "Trebuie lamurit ceva: substantele chimice mai sus mentionate sunt folosite pe scara larga in agricultura. Nu sunt sinonime cu toxicitatea, daca sunt respectate normele cerute", precizeaza La Stampa.

Dar, precizeaza publicatia, asa ceva nu se intampla niciodata cu produsele italiene sau cu cele aduse din alte tari europene. Dincolo de granitele UE insa, standardele lasa mult de dorit in cele mai multe cazuri. Nu intamplator China ocupa primul loc pe lista neagra: din 2.967 de semnale privind incalcarea normelor, 386 vizau uriasul din Est, mentioneaza La Stampa.